PIRAN IN PORTOROŽ POD VODO: Tako visoke plime v Sečoveljskih solinah ne pomnijo vsaj deset let! (FOTO, VIDEO)

Izola

Zaradi visokega plimovanja in posledičnega zalivanja morja so gasilci koprske gasilske brigade ponoči opravili več intervencij. Najbolj dejavni so bili v Izoli, in sicer na območju od mandrača do Svetilnika, kjer so posredovali 15-krat pri prečrpavanju vode, delili so tudi protipoplavne vreče, je povedal vodja izmene Dragan Puzić.

Koliko objektov je bilo skupno prizadetih oz. zalitih, je sicer težko reči, saj se je ponekod voda sama povlekla nazaj oz. so stanovalci sami poskrbeli za najnujnejše.

V izolskem starem mestnem jedru je morje na posameznih mestih zalilo pločnike in ceste, neobičajen je tudi pogled na carinski pomol, ki je skoraj v celoti potopljen. Trenutno so v Izoli na terenu komunalni delavci, ki odstranjuje drobno kamenje in blato, opaziti je bilo tudi nekaj gasilskih vozil. V nekaterih gostinskih lokalih tik ob morju so pred vhode namestili protipoplavne vreče, vendar povišana gladina morja ne moti obratovanja.

Današnja noč bo za gasilce in nekatere druge člane izolskega štaba civilne zaščite dolga. Zaradi dežja in dviga morske...

Posted by Občina Izola - Comune di Isola on Tuesday, November 12, 2019

Trenutno stanje v Izoli

Posted by Gasilci PGD Izola on Tuesday, November 12, 2019

V Piranu sprožili sireno zaradi poplavljanja morja

Zaradi nevarnosti visokega plimovanja morja v Piranu je Regijski center za obveščanje Koper sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost.

Po besedah vodje izmene na Gasilski brigadi Koper Puzića je bilo pod vodo tudi širše območje Tartinijevega trga v Piranu, kjer so prav tako delili protipoplavne vreče in opravili nekaj intervencij.

Za poplave morja morajo bit izpolnieni trije pogoji. Plima, luna in jugo. A tako kot je bilo danes Piranu, pravijo domacini, se ni bilo. #poplave #piran

Posted by Jaka Vran on Tuesday, November 12, 2019

Gladina morja na mareografski postaji Koper je malo pred 21. uro dosegla vodostaj 367 centimetrov, kar je po navedbah Arsa redek pojav

Trenutno se sicer gladina morja spet dviguje, tako da so gasilci spet v pripravljenosti. Na kraških poljih se bodo ojezerjene površine v prihodnjih dneh povečevale.

????????????. Taka je bila noč v Kopru, Izoli in Piranu! Več na: https://bit.ly/2NFaOnc

Posted by Regional on Tuesday, November 12, 2019

Nov alarm

Na Agenciji RS za okolje so medtem izdali novo opozorilo pred poplavljanjem morja, katerega gladina se močno zvišuje. Morje bo tako do 10. ure poplavilo nižje dele obale v višini med 20 in 40 centimetrov. Na mareografski postaji Koper bo višina morja v tem času lahko dosegla 340 centimetrov.

Tako pa je RAVNOKAR v Portorožu ⬇️⬇️⬇️ Več na: https://bit.ly/2q72gfS

Posted by Regional on Wednesday, November 13, 2019

Plimovanje prizadelo tudi Sečoveljske soline

Padavine zadnjih dni in izredno plimovanje so prizadeli tudi Sečoveljske soline, ki ležijo v rahli depresiji. Kot je povedal odgovorni za pridelavo soli Dario Sau, so morali prekiniti vsa dela, saj so soline skoraj v celoti poplavljene. Eno od skladišč soli se je v torek znašlo sredi vode. Zaposleni so sicer v pripravljenosti, da preprečijo še večjo škodo.

Trenutno vode ne morejo odvajati iz solnih polj s prečrpavanjem, saj odtoki njihovih črpalk ležijo prenizko, da bi premagali višinsko razliko. Vode ne more odteči niti prek prostega pada, saj je gladina morja previsoka. Voda se je delno pretakala celo tam, kjer so pred časom obnovili nasipe in jih preventivno dvignili na "nivo stoletnih voda". Kot je ocenil Sau, tako visoke plime v Sečoveljskih solinah ne pomnijo vsaj deset let. Dodal je, da za razliko od torka danes vsaj ne piha jugo, zato pa zaposlene skrbijo nove padavine, ki so napovedane za prihodnje dni. V vsakem primeru pa jim bo sanacija stanja, če jim bo vreme še naprej nagajalo, vzela kar nekaj časa.

Danes čez dan bo oblačno z dežjem, ki bo proti večeru oslabel. Ponekod v alpskih dolinah bo dež prešel v sneg. Temperature bodo od 6 do 12, v alpskih dolinah malo nad 0 stopinj C.

V četrtek dopoldne se bo oblačnost ponekod trgala, popoldne pa se bo od juga znova pooblačilo in začelo rahlo deževati. Popoldne bo od juga znova začelo deževati. V petek bo na zahodu oblačno in deževno, na Primorskem bo pihal zmeren jugo. V vzhodnih krajih bo spremenljivo oblačno in večinoma suho, še sporočajo z agencije za okolje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  13 .11. 2019 ob  19: 05
Opet bo v morju plavalo vse zivo,cene drugo si lahko ribici letos obetajo dobro sezono ko se umiri
Ma |  13 .11. 2019 ob  09: 11
Kaj pa ko bi se malo bolj čistli kanali in jaški? Nič se letos ne poroča o Strunjanu. Sklepam, ker so si ščistli jarke, obcestne kanale ipd. in so zdaj mirno spali to noč.