PRIHAJA NOV MIGRACIJSKI VAL: Vodstvo EU bo ocenilo razmere na terenu

Svet

Predsedniki treh osrednjih institucij EU bodo danes obiskali grško mejo, preko katere poskuša na tisoče prebežnikov iz Turčije priti v unijo, potem ko so jim turške oblasti odprle vrata v Evropo. Predsedniki bodo ocenili razmere na terenu, nato pa bo unija opredelila ukrepe v pomoč Grčiji pri soočanju z novim migracijskim valom.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli bodo grško kopensko mejo obiskali v spremstvu grškega premierja Kiriakosa Micotakisa. Von der Leynova je dan pred obiskom v Bruslju izpostavila, da je Turčija resda v težavnem položaju, a da ukrepanje, ki smo mu priča, ne more biti odgovor oziroma rešitev.

V Bruslju sicer še vedno pozivajo k spoštovanju migracijskega dogovora, ki sta ga EU in Turčija sklenili marca 2016. V zameno za zajezitev migracijskega toka v Evropo je unija v okviru tega dogovora tudi namenila šest milijard evrov pomoči sirskim beguncem v Turčiji.

Iz evropske agencije za zunanje meje Frontex so v ponedeljek sporočili, da bodo v pomoč Grčiji pri soočanju z velikim številom nezakonitih prehodov zunanje meje unije aktivirali skupino za hitro posredovanje v Egejskem morju, za kar je zaprosila Grčija.

Grčija je sicer sprožila 78. člen pogodbe o delovanju EU, ki v tretjem odstavku določa, da lahko v primeru izrednih razmer v eni ali več članicah zaradi nenadnega prihoda državljanov iz tretjih držav Svet na predlog Evropske komisije sprejme začasne ukrepe v korist zadevnih članic. V komisiji za zdaj niso želeli biti konkretni glede možnih ukrepov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija