PRVA NA SVETU: S tem ukrepom bodo gospodinjstva v tej državi prihranila 100 evrov

Svet

Luksemburg je postal prva država na svetu z brezplačnim javnim prevozom. Ukrep je del načrta za zmanjšanje gostote prometa, imel pa bo tudi socialne učinke, saj naj bi gospodinjstvom letno prihranil okoli 100 evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep, ki je začel veljati v soboto, je v prvi vrsti namenjen zmanjšanju gostote prometa, ki v Luksemburgu velja za zelo problematično. Luksemburžani se na poslovne poti v 47 odstotkih primerov odpravijo z avtomobilom, v prostem času pa s tem prevoznim sredstvom opravijo 71 odstotkov poti. Gneča je še posebej velika v prestolnici te majhne države, kjer razmere dodatno poslabšuje dejstvo, da prebivalci že leta čakajo na vzpostavitev tramvajskega omrežja.

Brezplačni javni prevoz so doslej že uvedla nekatera mesta, v luksemburškem primeru pa gre po navedbah tamkajšnjega ministrstva za promet za prvo tovrstno potezo na ravni države. V Luksemburgu je vozovnica za javni promet doslej stala dva evra. Še naprej bodo plačljive vozovnice za vožnjo v prvem razredu vlakov in na nekaterih nočnih linijah avtobusov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija