TAJNO GLASOVANJE: DZ bo odločal o Janševem tretjem premierskem mandatu

Slovenija

Državni zbor bo danes, dober mesec dni po padcu vlade Marjana Šarca, razpravljal in na tajnem glasovanju odločal o kandidatu za novega predsednika vlade Janezu Janši. SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki so minuli teden podpisale koalicijsko pogodbo, javno obljubljajo dovolj glasov za Janševo izvolitev, s čimer bi mu podelile tretji premierski mandat.

Prvaki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so minuli torek podpisali koalicijsko pogodbo, predsednik republike Borut Pahor pa je prvaka SDS Janšo državnemu zboru v sredo predlagal za novega predsednika vlade.

Koalicijske stranke zdaj v DZ zasedajo 48 poslanskih mest, a je poslanec SMC Jani Möderndorfer že napovedal, da Janše ne bo podprl. Del koalicijske pogodbe so sicer tudi podpisi podpore poslancev, ki jih je po Janševih trditvah dovolj za večinsko vlado. Za izvolitev novega mandatarja je potrebnih najmanj 46 glasov, glasovanje je tajno. Pred tem imajo poslanci na voljo skoraj osem ur za razpravo.

Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, v tej poslanski skupini glasovnic ne bodo prevzeli. Podporo kandidatu je že napovedal poslanec SNS Jani Ivanuša, ali bodo tako ravnali vsi trije poslanci SNS, pa ni znano. Nasprotovanje Janševi vladi napovedujejo v LMŠ, SD in Levici.

Janša bo v primeru izvolitve moral predlagati imenovanje ministrov najpozneje v 15 dneh. V primeru njegove izvolitve je danes pričakovati tudi odstop predsednika DZ Dejana Židana. Kdo ga bo nasledil, v SMC, ki jim to mesto po koalicijskem razrezu pripada, še niso pojasnili. Neuradno pa naj bi to bil vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Odločitve SMC sicer spremljajo tudi odhodi. V ponedeljek je iz stranke izstopil njen prvi predsednik Miro Cerar. Ali se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v DZ, pa ni znano.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .03. 2020 ob  09: 16
-1
Janša je neprepoznaven .Momlja in govori kot da je prvič za mikrofonom. Če bo potrjen smo ga najebali.