Po podatkih Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC so septembra in oktobra obravnavali 105 bolnikov, ki so se zastrupili z gobami. Od tega so trije zaužili zeleno mušnico, sedem dežničke, pet bolnikov pa je zaužilo rdečo ali panterjevo mušnico.
PREVIDNO Z GOBAMI: Septembra in oktobra v Sloveniji kar 105 zastrupitev!
Slovenija
Velika večina zastrupitev z gobami se kaže s slabostjo, bruhanjem ter bolečinami v trebuhu, ki se običajno pojavijo v nekaj urah po zaužitju gob. Zdravniki pa se najbolj bojijo zastrupitev, kjer se navedeni simptomi pojavijo več kot osem ur po obroku. Takšen potek je značilen pri zaužitju zelene mušnice, strupenih vrst dežnikov, orjaških dežnikov, nekaterih vrst štorovk in kučmic, ki jih ljudje še vedno zamenjujejo za jurčke.
"Tu gre za t. i. amatoksinski sindrom, kjer pride do akutne odpovedi jeter z večorgansko prizadetostjo. Edina možnost ozdravitve je v tem primeru presaditev jeter," pojasnjuje vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Miran Brvar.
Strupenih gob je v Sloveniji veliko, povzročijo lahko okvaro skoraj vsakega organa v telesu. Še posebej je težavno zdravljenje bolnikov, ki so zaužili več različnih gob hkrati, denimo z gobovo juho. Zato svetujejo, naj ljudje nabirajo le tiste gobe, ki jih zares poznajo ali jih kupijo prek preverjenih virov. Mlajši otroci naj gob ne uživajo, posebna previdnost je potrebna tudi pri starostnikih in nekaterih bolnikih, denimo v primeru razjede na želodcu ali vnetja trebušne slinavke.
Gobe uživamo kot začimbo ali prilogo. Ker gre za težje prebavljivo hrano, se je treba izogibati uživanja gob zvečer. Uporabljene ali primerno shranjene naj bodo na dan, ko so bile nabrane. Za kratek čas jih je primerno shraniti v hladilniku.
"V primeru kakršnihkoli težav po zaužitju gob naj se posameznik posvetuje z izbranim oziroma dežurnim zdravnikom, ki se bo po potrebi posvetoval tudi s centrom za zastrupitve," opozarjajo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC.