PRESENETLJIVO, A POVSEM LOGIČNO DEJSTVO: Bombažne vrečke okolju morda enako neprijazne kot plastične

Trendi

Tudi pri nas velja trend izogibanja plastičnim vrečkam, saj se te praktično ne razgrajujejo, polnijo naša morja in so celo lahko usodna za živali. A tudi bombažna alternativa po mnenju nekaterih strokovnjakov ni najboljša rešitev za okolje. Zakaj? Kaj predlagajo?

Danski ekologi celo trdijo, da bi bilo za okolje bolje, če bi uporabljali tanke plastične vrečke, ki jih prepoznamo po tem, da so bolj prozorne, kot pa tiste iz bombaža. Seveda bi vrečko uporabili večkrat.

Svoje trditve so utemeljili s tem, da proizvodnja bombažnih vrečk negativno vpliva na okolje. Še posebej pri pridelavi organskega bombaža se namreč porabi veliko vode in energije. Poleg tega, pravijo nekateri ekologi, se bombaž težje reciklira, saj obstaja le malo obratov za to dejavnost.

Poleg uničevanja okolja sta pridelava bombaža in šivanje njegovih izdelkov danes ena od industrij, kjer je največ otroškega dela in izkoriščanja delovne sile.

Po mnenju danskih ekologov so sporne tudi papirnate vrečke, saj za njihovo izdelavo krčimo gozdove. Tudi za to težavo vidijo rešitev v tem, da vrečko uporabimo večkrat, vse dokler ne razpade.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija