Predsednik Pahor sprejel jadralce Esimita Europe 2

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Kristalni dvorani predsedniške palače sprejel ekipo jadralcev ene najhitrejših in tehnološko najbolj popolnih jadrnic na svetu, Esimit Europa 2, ki tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije in edina na svetu pluje pod evropsko zastavo.

Vizija, strast in predanost ideji so botrovali nastanku enega najuspešnejših evropskih projektov Esimit Europa, ki na edinstven način povezuje Evropejce na področju športa, diplomacije in gospodarstva. Simbol tega projekta, katerega ustanovitelj je Igor Simčič, je Esimit Europa 2, ki velja za formulo 1 v svetu jadranja. Z mednarodno ekipo vrhunskih jadralcev iz desetih evropskih držav, večkratnih zmagovalcev pokala Amerike, dobitnikov olimpijskih odličij, svetovnih in evropskih prvakov Esimit Europa 2 že četrto sezono zapored prevladuje v evropskih morjih. Zmagala je na vseh 27 udeleženih regatah od svojega prvega nastopa leta 2010, postavila šest rekordov in prejela laskavi naziv najboljše maksi jadrnice na svetu. Jadrnica v dolžino meri 30 metrov, široka je 5,3 metra, višina njenega jambora pa kar 44 metrov. Njena največja dosežena hitrost je bila 38 vozlov, kar je 70 kilometrov na uro.

"Čestitke ekipi, ki je z oznako SLO 1001 na svojem glavnem jadru kot prva prevozila ciljno črto na vseh, tudi najzahtevnejših regatah v Evropi. S tem je ime Slovenije z zlatimi črkami zapisala v zgodovino jadranja in to v močni konkurenci jadrnic iz držav z dolgoletno prevlado v tem športu," je ob tej priložnosti povedal predsednik Pahor.

V izteku jadralske sezone bo Esimit Europa 2 ta konec tedna nastopila na Barkolani, nato pa bo zopet zapustila Jadran in ponesla slovensko jadro naprej po svetu.

Primorc |  10 .10. 2013 ob  18: 32
Eeeee Vasko, kaj res si se mogu slikat s tem pajacom!!??