Najboljši svetovni jadralci tudi dobrodelno

Ena najboljših jadrnic na svetu in edina na svetu, ki pluje pod zastavo Evropske unije, se s svojo posadko ne udeležuje zgolj posameznih regat, ampak tudi dobrodelnih dogodkov. Eden od teh je danes potekal v Miljah, kjer so jadralci na krov jadrnice sprejeli otroke z Downovim sindromom iz društva Planet 47. 

"Esimit Europa ni zgolj jadrnica za regate. Naša naloga ni samo zmagovati, ampak tudi povezovati ljudi, teritorije in zato smo se letos tudi odločili, da gremo izven Sredozemskega morja. Šli smo v Severno morje in tudi v Veliko Britanijo. Sedaj smo ponovno v Jadrnau. Barcolana je za nas domači parket, tukaj smo vse skupaj začeli pred 18 leti. Sprva je to bilo sodelovanje med Gorico in Novo Gorico, nato smo to razširili na sodelovanje med Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino.

Esimit Europa 2 - podatki: dolžina 30 metrov, jambor 44 metrov. Tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije in Yacht club de Monaco. Špinaker (sprednje jadro, je veliko 810 kvadratnih metrov, to je za dve košarkaški igrišči). Doseže lahko hitrost 40 vozlov (70 km/h). Posadka šteje od 18 do 25 članov. Skipper je Jochen Schumann.

Leta 2004 smo dobili vsa pooblastila, da lahko predstavljamo Evropo na vseh najpomembnejših regatah. Veselimo pa se seveda tudi te nove izkušnje z otroki. Eno tako smo letos že doživeli v Kielu in moram povedati, da nas te svati zares bogatijo," je pred vkrcanjem dejal Igor Simčič, ustanovitelj in motor projekta Esimit Europa.

Član posadke je tudi znani Izolan Vasilij Žbogar, znani vrhunski jadralec z odličji iz Olimpijskih iger. Prav on je bil vez med Esimitom in društvom Planet 47. Slednje skrbi za otroke z Downovim sindromom, ustanovili so ga starši, predvsem z željo, da bi njihovi otroci lahko zaživeli bolj normalno, da se otrok ne stigmatizira. "Veliko nam je že uspelo. Tako recimo padajo tabuji in nekateri otroci z Downovim sindromom obiskujejo običajne šole," je pojasnila Gaia Asta, predstavnica društva.

Poleg samega jadranja so se z nastopi predstavili tudi otroci: Eva Pirnat, Andreja Lazar, Val Asta in Nino Kaštrun. Nad jadranjem so bili očarani, prav tako pa je bila očarana tudi posadka nad njihovo razposajenostjo, dobro voljo in veseljem.

Posadka pa je po zaključku akcije nemudoma nadaljevala s treningi, saj se bodo jutri udeležili Diplomatske regate, pripravljajo pa se tudi na Barkolano.