Jutri izredna skupščina delničarjev Luke Koper

Delničarji Luke Koper bodo na ponedeljkovi izredni skupščini na predlog Soda odločali o odpoklicu nadzornikov, predstavnikov kapitala, in imenovanju novih članov nadzornega sveta. To bi odprlo pot zamenjavi predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča, katerega imenovanje je pred tedni dvignilo veliko prahu. Kljub temu Mišičeva usoda ni zapečatena.

Če odštejemo manjšo spremembo statuta, vezano na način objave sklica skupščine, je edina točka dnevnega reda tokratne skupščine, ki jo je koprska družba objavila na zahtevo Slovenske odškodninske družbe (Sod), odpoklic članov nadzornega sveta Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabine Mozetič.

Sod, ki do oblikovanja Slovenskega državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, je ob tem predlagal, da se kot nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Mateja Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.

Sod je skupščino zahteval v imenu države, ki ima v lasti 51 odstotkov Luke Koper, in v imenu Soda, ki ima v lasti 11,13 odstotka Luke.

Koper s protipredlogom

Koprska občina pa je pripravila protipredlog, ki predvideva odpoklic le petih nadzornikov, pri čemer želi v nadzornem svetu obdržati svojo predstavnico Sabino Mozetič.

Sestava nadzornega sveta Luke Koper

Nadzorni svet Luke Koper sicer šteje devet članov, od tega so trije predstavniki zaposlenih, šest pa je predstavnikov kapitala, pri čemer enega od šestih članov nadzornega sveta lahko predlaga v izvolitev občina ali občine, na območju katerih leži kopenski del območja pristanišča.

Šesterica nadzornikov, ki jim grozi odpoklic, je mandat nastopila julija, medtem pa je s položaja že odstopil prvi nadzornik Dino Klobas, ki naj bi neuradno prispeval odločilni glas za izvolitev Mišiča. Sicer pa je prvi mož Soda Tomaž Kuntarič že dal vedeti, da vsa imena, ki so jih predlagali ob sklicu skupščine, ne bodo nujno tudi dokončni predlog Soda, so se pa s to potezo želeli izogniti vnaprejšnji javni diskreditaciji kandidatov.

Razlog je Gašpar Gašpar Mišič

Razlog za tako hitro zamenjavo nadzornikov je bilo imenovanje Mišiča na čelo koprske družbe konec avgusta. Ob odločitvi nadzornikov, ki je naletela na glasno nasprotovanje tako iz vladnih kot opozicijskih vrst, je Kuntarič dejal, da je odločitev nadzornikov načeloma zakonita, "če se ni v ozadju dogajalo kaj nezakonitega".

Razklanost nadzornega sveta na eni in nesposobnost ali želja pojasniti odločitev s strani predsednika nadzornikov Dina Klobasa na drugi strani pa vnaša dvom o tem, da je bil postopek resnično izpeljan strokovno, odgovorno, s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika, je tedaj ocenil prvi mož Soda. Ocenil je tudi, da sta dve skupini deležnikov - predstavnikov delavcev in lokalne skupnosti - pretehtali nad kapitalom. Eno od sporočil Soda nadzornikom Luke je bilo, naj se upoštevajo vsi deležniki in naj bodo nadzorniki enotni, je dodal.

Sprememba ocene glede Mišičeve ustreznosti

Le nekaj dni po tem, ko je Mišič prevzel vodenje Luke, pa je Kuntarič izjavil, da novi predsednik uprave morda ni največja grožnja luki in da bi se mu lahko dalo priložnost. Kot je pojasnil, si o primernosti Gašparja Mišiča za vodenje luke ni premislil. "Menim le, da je odprtih preveč tveganj, ki bi lahko prinesla velike materialne posledice, če odpremo novo fronto z njegovo menjavo. Da lokalna skupnost ustavi Luko, denimo ne da soglasij za poglabljanje pomolov ali podobno. Ali da se dvignejo zaposleni in ustavijo delo. Tveganja so noro visoka," je dejal Kuntarič.

Povedal je, da bo novi nadzorni svet imenoval še druge člane uprave ter da Gašpar Mišič ne bo edini v njej. Luka po njegovih besedah poleg tega nima mandatarskega sistema, po katerem bi Gašpar Mišič izbiral upravo.

Kaj se bo dejansko zgodilo jutri? 

Da je prihodnost Mišiča za krmilom Luke nejasna, priča tudi neodločnost sedanjih nadzornikov, ki tudi na svoji zadnji seji 27. septembra niso podpisali pogodbe o zaposlitvi Gašparja Mišiča. Kot je pojasnil namestnik predsednika nadzornega sveta Nikolaj Abrahamsberg, so nadzorniki pač menili, da je prav, da novo pogodbo, v kateri bodo opredeljene vse pravice in obveznosti, napiše nov nadzorni svet.

Mišič je v prvih devetih dneh prihranil 2,5 milijona evrov

Medtem pa se je Mišič pohvalil, da je samo v prvih devetih dneh na čelu Luke uspel preprečiti sklenitev škodljivih pogodb, ki bi družbo oškodovale za več kot 2,5 milijona evrov.

Glede na razmerja moči med delničarji je seveda pričakovati odpoklic vsaj petih nadzornikov, pri čemer pa ni jasno, kdo poimensko jih bo zamenjal, prav tako pa je pod vprašajem, kakšni bodo naslednji koraki na novo oblikovanega nadzornega sveta v odnosu do predsednika uprave.

Hvala za tako prihodnost  |  07 .10. 2013 ob  05: 51
Ni vseeno ali bomo Slovenci poden od podna in brezzobi invalidi, ali pa družba, ki se mora resno spopasti s korupcijo.
Največja korupcija v podjetju nastane, ko se dogovorjeni politik usede na gospodarski stolček z časopisnimi obljubami, da bo delal dobro za podjetje in posledično za gospodarstvo.
Ti osebki si potem preko poznanstev z županom, pa ostalo mrežo v negospodarskih družbah ali bolje javnih službah, delijo denar. Ko so vpleteni ti ljudje, zadeva izpade legalna.
In koliko vas je, ki ste prepričani, da če se poteguje za prostor župan je to dobro tudi za občane? Ogromno - na žalost.
Nihče od občanov pa se ne vpraša, kako so lahko v občini, lahko samo nekateri materialno tako preskrbljeni, čeprav je očitno, da z njegovo plačo (1000 € ali manj) ne bi mogel kupit niti dober avto?

Ko gospodarska firma sponzorira določena društva, gre denar v to društvo nekontrolirano. Taista firma nima več vpogleda kje ta denar tudi konča, ker nima te pravice, da bi v klubu preverjala račun. Niti odgovornosti nima tukaj nihče. V klubu pa lahko račun preverjajo samo zato pooblaščeni funkcionarji, ki seveda raje prirejajo rezultate, kot da bi ta denar res porabili namensko.
Tako takšni direktorji (ki sponzorirajo) slabijo podjetja, posledično delavci nimajo za plače posledično država nima za zdravstvo, posledično postajamo brezzoba družba in družba invalidov ala Romunija.
Hvala vam za tako koruptivno rast gospodarstva, kjer bomo Slovenci delali za elito in živeli kot invalidi.
Lolić |  06 .10. 2013 ob  22: 15
Vedno nekdo dela za nekoga....žal je pri nas to napačno interpretirano.....direktorji bi morali delovat kot dobri gospodarji, kar je posledično v dobro vseh....tako pa se je predvsem po 1991 dalje delalo v dobro posameznikov....korelič za Kučana in partijo.......časar za janšo...Mišić za Jankovića in ostalo balkansko mafijo, ki zdaj hara po Sloveniji.....psi lajajo....karavana gre dalje
Peter |  06 .10. 2013 ob  21: 16
Tisti, ki glorificirate Koreliča: res je , da je sponzoriral tja in sem, ampak v glavnem je talal drobiž. Malo temu, malo onemu, samo, da se je lahko hvalil, kako podpira lokani šport in da ga pustijo pti miru! Bravo Mišič in če bi imel pravi občutek in odgovrnost do okolja bi dal še za rokometaše, vaterpoliste, plavalce itd. Saj tako bo vse pobrala Ljubljana!
Vse kar je prav |  06 .10. 2013 ob  21: 11
, ampak pokaži mi enega samega delavca Cimos, ki je ostal na cesti...?
@@go go go | danes ob 12:34 | danes ob 19:38  |  06 .10. 2013 ob  21: 10
Tisti račun je res bil dvakrat plačan in v trenutku, ko računalniški program ni deloval. Ko je zalaufal program je pokazal napako, prejemnik denarja je vrnil plačilo Luki z obrestmi, Mišič je to zamolčal in nabijal samo 2x plačan račun. Torej je zavajal.
Šturlo |  06 .10. 2013 ob  19: 48
A ni Miško že zaposlil soseda (direktor operative), kje je pa razpis za prosto delovno mesto???????????
@go go go | danes ob 12:34  |  06 .10. 2013 ob  19: 38
tvoj komentar je pač tvoja resnica ali laž. Zagotovo ni laž dvojno plačilo 1x opravljenega dela, saj je to tudi Brank priznal. Zato bodimo objektivni in kot taki moramo vedeti, da pogodba s FC Koper še ni podpisana
Koprcan |  06 .10. 2013 ob  19: 10
Misic je ze naredil ogromno skode, ko je dal denar koprskemu klubu!!! Pa to ni normalno, kako zapravlja luka denar no.
Jsnko |  06 .10. 2013 ob  18: 51
-3
MIŠIČ ŽE OD DANES DRŽIMO PESTI. SREČNO!
Ko direktor ne ve, da šport ni gospodarska panoga  |  06 .10. 2013 ob  17: 52
Mišič mora ugajat najprej županu, zato je velikodušno odprl pipo sponzorstvu.
Korelič ni razmetaval denar za šport in to je šlo na živce županu.
Mišič bo poskrbel, da bo Luka Koper hitro s finančnimi rezultati na nivoju Cimosa.
Firmo so s tem, ko so prali denar z občinskimi funkcionarji, klubov in društev spravili na kolena.
Delavci Cimosa dodobra poskrbeli za družine igralcev.
Ali so koga od rokometašev brigale družine delavcev Cimosa, ko so ostali na cesti?
Do kod so zafurali firmo kao "legalno" in kdaj bo kaj boljše, pa bo pokazal čas.
Povsem isto bo sedaj v Luki.
Prej bodo leteli iz službe delavci, kot da bi nehali podpirati ta nebodigatreba od športa, ki ne dosega niti republiškega nivoja.
Zakaj torej takšna ihta župana in ostalih funkcionarjev?
Kaj je bolj sporno,ali da ostane brez igre par šmrkavcev ali da ostanejo delavci z družinami na cesti?
Res pa je tudi, da se okoriščajo z denarjem iz kluba tudi drugi prisesanci, a to je tista igra, zaradi katere je vse to sprenevedanje sploh potrebno.
Novinar |  06 .10. 2013 ob  15: 45
Ta članek je za Ciciban ali Pionirski list,pod vsakim nivojem.Raziskovalno novinarstvo pa tako.
protestnik |  06 .10. 2013 ob  14: 19
Mi imamo korupcijo povsod v drzavi, saj nam vlada mafija, tako, da ne fantazirati, da bo Misic kaj spremenil, saj potrebujemo revolucijo in proteste, dokler ne bomo naredili reda v drzavi. Potrebujemo predvsem transparenco, da so place zaposlenih javne in potem se bo takoj vedelo, kdo koliko zasluzi in ali si to tudi dejansko zasluzi, saj bodo ljudje to sami med sabo ocenili in glasovali, kdo si koliko zasluzi, saj potem bo zares revolucija, saj ljudje ne bodo vec delali za taksne place, kadar bodo videli, da nekdo za nic delati dobi 3x visjo bruto placo od njih, oziroma po 10-100x visjo NETO PLACO!!!
1