PRED GRŠKO MEJO VEČ TISOČ MIGRANTOV: Prebiti se poskušajo skozi žičnato ograjo, uporabljajo tudi solzivec (VIDEO)

Svet

Na turški strani kopenske meje z Grčijo po poročanju grških medijev čaka približno 12.500 ljudi, da bi vstopili v Grčijo in tako tudi v Evropsko unijo. Na meji na severovzhodu Grčije je davi sicer prišlo do novih izgredov ter uporabe solzivca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grški mediji so objavili televizijske posnetke z grške strani meje, na katerih je videti več sto ljudi, ki se poskušajo prebiti skozi žičnato ograjo. Grške varnostne sile so pri tem ponovno uporabile solzivec. Tega naj bi čez ograjo metali tudi migranti. Grška stran je že v preteklih dneh zatrjevala, da so migranti na turški strani opremljeni s solzivcem.

Videoposnetek iz grških virov prikazuje metanje solzivca na grške sile. V zadnjem dnevu je Grčija preprečila blizu 10.000 poskusov prečkanja tuško-grške meje migrantom.

Migrantski pritisk iz Turčije na grško mejo se je okrepil, ko je Turčija konec minulega tedna sporočila, da bo prebežnikom odprla vrata v Evropo.

Grška mornarica je medtem na otok Lezbos v Egejskem morju napotila ladjo, na katero naj bi vkrcali približno 400 migrantov, ki so na otok prispeli po 1. marcu. Migranti naj bi sprva ostali na ladji, nato naj bi jih odpeljali v zbirne centre zaprtega tipa na celini, na koncu pa izgnali v države izvora, je za dpa potrdil predstavnik grške obalne straže.

Migranti prihajajo tudi na druge grške otoke v Egejskem morju. Odkar je Turčija odprla vrata v Evropo, jih je prišlo več kot 900. Od torka dalje zaradi viharnega vetra sicer niso zabeležili nobenih novih prihodov po morju. Na grških otokih je že od prej obtičalo več deset tisoč migrantov.

Grčija je zaradi turške poteze sprejela nov, radikalnejši pristop, in želi v celoti zapreti svojo kopensko mejo, kot so to že storile države na balkanski migrantski poti v letih 2015 in 2016. Grčija je v nedeljo napovedala, da mesec dni ne bo sprejemala prošenj za azil in da namerava po hitrem postopku izgnati iz države vse migrante, ki bodo prišli v tem času.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija