NA OBALI ZA ZDAJ NE OPAŽAJO VEČJEGA UPADA GOSTOV IZ ITALIJE: V piranskih hotelih februarja zabeležili še večji odstotek kot lani

Piran

Turistični delavci v regijah ob meji z Italijo zaenkrat še ne opažajo večjih težav zaradi novega koronavirusa, ki je prizadel za slovenski turizem izredno pomemben italijanski trg. V piranski občini opažajo celo boljše rezultate kot v lanskem februarju.

V Turističnem združenju Portorož so februarja opazili manjši upad števila hotelskih prenočitev. "Vendar je vzrok predvsem v tem, da na Bernardinu potekajo obnove in sta zato dva izmed večjih hotelov zaprta," so pojasnili.

V večini drugih hotelov v Občini Piran so februarja letos zabeležili celo boljše rezultate kot lani. "Porast smo zabeležili predvsem na račun tujih gostov, ki so februarja ustvarili za dobro petino več prenočitev kot lani," so pojasnili.

Situacijo s koronavirusom budno spremljajo na Turističnem združenju Portorož, sledijo sporočilom in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter Slovenske turistične organizacije (STO). O vsem obveščajo tudi svoje goste. "Dobro so se pripravili tudi v naših hotelih, kjer redno obveščajo svoje goste, skrbijo za dodatno čiščenje in razkuževanje prostorov, njihovi zaposleni pa so se tudi udeležili strokovnih izobraževanj na temo preventive," so še dodali v turistični organizaciji.

Tudi v Kopru ne opažajo posebnosti glede prihoda in prenočitev gostov zaradi novega koronavirusa. Medtem ko statističnih podatkov za februar še nimajo, v turistično-informacijskem centru (TIC) zaenkrat niso zaznali upada turistov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili z zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Zaradi koronavirusa niso uvedli posebnih ukrepov, so pa tudi oni turistične ponudnike v destinaciji seznanili s priporočili STO, NIJZ in vladnega urada za komuniciranje, so še dodali.

Podobno v turistično-informacijskih centrih v dolini Soče, torej v Bovcu, Kobaridu in Tolminu, februarja niso zabeležili večjega upada gostov oziroma zaznali večjega odstopanja v primerjavi z lanskim letom. Spomnili so, da se glavna sezona pri njih še ni začela. "Kljub temu pa med vikendi, ko je obiskovalcev več kot čez teden, nismo opazili upada števila italijanskih gostov, niti tistih druge narodnosti, glede na povprečje obiska iz prejšnjih let za isto obdobje," so pojasnili v TIC Kobarid.

V zadnjih dveh tednih je sicer bilo opaziti več domačih gostov kot tujih, vendar najverjetneje zaradi zimskih šolskih počitnic v državi, so dodali. Posebnih zaščitnih ukrepov proti koronavirusu v informacijskih centrih niso uvedli. "Informativni centri so odprti po urnikih in delujejo normalno, držimo pa se preventivnih smernic oziroma ukrepov za preprečevanje okužbe z virusom ... skladno s priporočenimi preventivnimi ukrepi proti širjenju virusa ministrstva za zdravje in NIJZ," so še dodali.

O konkretnejših težavah zaenkrat ne poročajo niti vidnejši gostinci. V domačiji Majerija na Vipavskem so pojasnili, da v teh dneh ne beležijo nič manj italijanskih ali drugih tujih gostov kot običajno. Glede prihodnjih pričakovanj pa so zadržani, saj pravijo, da bo vse odvisno od nadaljnjega razpleta situacije.

Tudi v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono nimajo večjih težav. Kot so pojasnili, so imeli v zadnjih dneh oz. tednih nekaj odpovedi s strani italijanskih gostov in nekaj drugih tujcev, ki so z letalom pristali v Benetkah, "a zgolj preventivno, ker niso želeli, da bi 'okužili' koga od naših gostov - čeprav seveda sami niso bili ne okuženi ne prenašalci".

Težav ne pričakujejo niti v prihodnje. "Vedno smo imeli polno restavracijo, tako bo nedvomno ostalo," verjamejo. Prav tako niso uvedli nobenih posebnih dodatnih preventivnih ukrepov. "Antiseptična razkužila uporabljamo že vrsto let tako v kuhinji za osebje kot v prostorih za strežno osebje," so zagotovili.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so sicer prejšnji teden pozvali k pomoči države, češ da gostinci na Goriškem beležijo velik upad italijanskih gostov. "Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju zadnje dni dobesedno samevajo," so zapisali v zbornici.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  04 .03. 2020 ob  16: 11
Vsepovsod je enako kot lani in vse je prazno.
Ma koga slepite?
Dejan |  04 .03. 2020 ob  12: 45
Bog ne daj, da ne bi bil procent, dva več kot lani.
max |  04 .03. 2020 ob  12: 16
NEURADNO : SLOVENIJA IMUNA NA CORONA VIRUS. ZNANSTVENIKI SO UGOTOVILI, DA JE V SLOVENSKEM ZRAKU SNOV, KI NEVTRALIZIRA VIRUS. PRIČAKUJE SE NAVAL LJUDI IZ CELEGA SVETA ; "HOČEMO UMRETI V SLOVENIJI NARAVNE SMRTI"