POSLANCI DANES PRVIČ O PONOVNI UVEDBI NABORNIŠTVA: V primeru potrditve ni izključen zakonodajni referendum

Slovenija

DZ bo danes v prvem branju obravnaval predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, s katero so v SDS predlagali ponovno uvedbo naborniškega sistema. Kljub temu da koalicijska pogodba predvideva postopno uvedbo naborništva, je podpora predlogu SDS vprašljiva. V opozicijski Levici pa v primeru njegove potrditve ne izključujejo niti referenduma.

Predlog novele so januarja, še preden je odstopil premier Marjan Šarec, vložili poslanke in poslanci SDS. Predlog predvideva ponovno uvedbo šestmesečnega služenja vojaškega roka, v primeru ugovora vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe. Prav tako predlog posodablja člene, ki določajo denarne kazni v primerih, ko se obveznik izogiba nekaterim opravilom.

Predlog predvideva, da bi se zakon začel uporabljati že septembra letos, medtem ko koalicijska pogodba, ki so jo pred torkovim imenovanjem predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja podpisale SDS, SMC, NSi in DeSUS, predvideva postopno uvedbo naborniškega sistema.

Tako so v SMC in NSi že napovedali, da predloga novele v tej obliki ne bodo podprli, nekoliko bolj pa so mu naklonjeni v DeSUS.

Poslanke in poslanci bodo sicer danes zakon obravnavali šele prvič in bodo predvidoma glasovali le o njegovi primernosti za nadaljnjo obravnavo. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je že napovedal možnost sprememb predloga v nadaljnjem postopku, če mu bo uspelo skozi prvo parlamentarno sito.

V opozicijskih vrstah so noveli sicer naklonjeni v SNS, medtem ko mu preostale poslanske skupine nasprotujejo. Zlasti ostri so v Levici, od koder so v torek sporočili, da v primeru potrditve novele ne izključujejo niti možnosti zakonodajnega referenduma. Podrobnosti o tej morebitni pobudi bodo predstavili danes.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  04 .03. 2020 ob  18: 33
To je sluzba kjer se 40 let usposabljas za vojno in pol gres v penzijo.
vseved |  04 .03. 2020 ob  11: 37
Janša si je to dobro zamislil. Na državne stroške si bo formiral strankarsko paravojaško formacijo , ki bo sejala strah in trepet po vzoru vzpenjajočega se fašizma na Mađarskem.
Verjamem, da bo med 200 tisoč pristaši nešel nekaj tisoč zavedenih, ki bodo z veseljem nosili orožje .