Luther je zahteval, naj bo Cerkev revna in preprosta

Martin Luther je pred 496 leti na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s čimer se je začela reformacija, obdobje, ki je Slovencem dalo prvo knjigo v slovenščini in s tem knjižni jezik. Zato je 31. oktober državni praznik in dela prost dan. V evangeličanskih cerkvah bodo dopoldne potekala bogoslužja, osrednja prireditev pa je bila v sredo.

Na osrednji prireditvi v Kranju je predsednica vlade Alenka Bratušek kot slavnostna govornica poudarila, da ima Slovenija rešitve in prihodnost, "če bomo znali na davčne dileme, bančne teste in volilno zakonodajo odgovarjati hkrati s poletom pesnika in z disciplino protestanta".

Danes ob 10. uri bo slavnostno tudi v evangeličanskih cerkvah po Sloveniji. Najbolj svečano bo v Križevcih, kjer bosta neposredno bogoslužje prenašala tudi Radio Slovenija in Televizija Slovenija.

Reformacija se je sicer začela leta 1417, ko je Luther s svojimi tezami zahteval prenovo Cerkve. Zaradi upora ga je papež izobčil iz Cerkve, nato je nastala nova, luteranska cerkev.

Zahteval je, naj bo Cerkev revna in preprosta, prav tako tudi bogoslužje. Trdil je, da človek ne potrebuje papeža, da bi se približal Bogu. Zavzemal se je proti čaščenju svetnikov in relikvij in za to, da bi verniki prebirali Sveto pismo v svojem materinem jeziku.

Pomemben vpliv na razvoj slovenske književnosti

Prav slednje je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim tudi na slovensko književnost. V tem času je namreč nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar. S tem je slovenščina postala knjižni jezik.

Nedavno so sicer v manjši knjižnici južno od Hannovra po naključju našli drugi ohranjeni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge. Avtentičnost dela je na sredini novinarski konferenci potrdil poznavalec Trubarjevega dela Kozma Ahačič.