"Krompirjeve" počitnice so tu!

Slovenija

Po štiridesetih dneh v šolskih klopeh se za slovenske osnovnošolce in srednješolce danes začenjajo prve enotedenske počitnice v tem šolskem letu. Po šolskem koledarju so počitniški dnevi trije, saj sledita praznična dneva. Naslednje počitnice pa učence in dijake čakajo ob božično-novoletnih praznikih.

Jesenskih počitnic se drži ime krompirjeve počitnice, ki se je pri nas uveljavilo kot izposojenka iz nemščine. V času krompirjevih počitnic, ki so se nekoč časovno prilagajale kmečkim opravilom, so otroci doma med drugim pomagali pobirati krompir.

Mnogi otroci bodo počitniške dopoldneve preživeli pri starih starših ali v drugem organiziranem varstvu. Veliko organizacij po vsej državi pripravlja številne plačljive in brezplačne počitniške aktivnosti, za mlajše šolarje je ponekod poskrbljeno tudi za celodnevno varstvo.

Učenci in dijaki bodo pouka prosti tudi v četrtek in petek, ko bomo obeležili dan reformacije in dan spomina na mrtve, ki sta državna praznika in dela prosta dneva. Pouk po jesenskih počitnicah se bo za šolarje ponovno začel 4. novembra.