Pravoslavci vstopili v novo leto

Slovenija

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili novo leto. Med njimi so tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve in Makedonske pravoslavne skupnosti, ki sta registrirani tudi v Sloveniji. Prihod novega leta so po vsem svetu pospremili tako verski obredi kot številne zabave.

Julijanski koledar, ki ga uporabljajo nekatere pravoslavne cerkve po vsem svetu, za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Imenuje se po rimskem politiku Gaju Juliju Cezarju, uporabljati pa so ga začeli v prvem stoletju pred našim štetjem. Gregorijanski koledar pa je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII. zaradi neusklajenosti z astronomskimi dogodki, danes pa se uporablja v večini držav. Je bolj natančen od julijanskega koledarja.

Nekatere pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni ali Milankovićev koledar, ki se z gregorijanskim ujema v letih od 1901 do 2799. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale enako kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002, se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi izreklo 2,3 odstotka prebivalstva, kar predstavlja okoli 45.000 ljudi.

jožek |  14 .01. 2014 ob  07: 25
sretna vam Nova u VAŠOJ SLOVENIJI!
mišič |  14 .01. 2014 ob  07: 16
sretna vam nova