Kučan zanika seznanjenost o umorom Crnogorca

Nekdanji predsednik Milan Kučan je v dopisu, ki ga je naslovil na komisijo DZ za peticije, zanikal navedbe, da naj bi bil leta 1972 kot takratni član CK ZKS seznanjen z umorom hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca. Iz kopije gradiva seje sekretariata CK ZKS z dne 13. julija 1972 po njegovih navedbah izhaja, da na seji o Crnogorcu ni bilo govora.

Publicist Roman Leljak je namreč v začetku novembra javnosti predstavil dokumente, iz katerih je po njegovih navedbah razvidno, da so pripadniki takratne Službe državne varnosti (SVB) 3. julija 1972 v Salzburgu ugrabili Crnogorca, ga odpeljali v Ljubljano, ga mučili in nato likvidirali.

Po navedbah Leljaka je bil Crnogorac ubit kmalu po seji sekretariata CK ZKS, ki je potekala 13. julija 1972 in na kateri so razpravljali o sovražnih aktivnostih. Na njej sta bila navzoča tudi Kučan in Boris Mužič, ki je po navedbah Leljaka ugrabil Crnogorca in ga je Leljak pred kratkim tudi kazensko ovadil avstrijskim organom pregona. Mužič naj bi na omenjeni seji po navedbah Leljaka Kučana podrobno obveščal o primeru. Slednje je na petkovi seji komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ponovila tudi predsednica komisija Eva Irgl.

A Kučan slednje zanika. Kot dokaz si je v Arhivu RS priskrbel gradivo in stenogram omenjene seje, iz katerega, kot navaja, izhaja, da o Crnogorcu na seji ni bilo govora. "Ne na tej seji ne na kateri koli drugi seji, na kateri sem sodeloval, ni bil nikoli govora o načrtovanih likvidacijah političnih nasprotnikov režima," navaja v dopisu, poslanem na omenjeno komisijo DZ.

Kot pojasnjuje, je bila na seji razprava v celoti posvečena sistemskim vprašanjem delovanja SDV in preverjanju uresničevanja smernic za njeno delovanje. "Moje takratno stališče je bilo, da meje področja delovanja službe državne varnosti določa zakon, da politična presoja ne more biti prepuščena tem službam, nadzor nad njimi pa ne sme biti v pristojnosti zveze komunistov, pač pa skupščine," navaja.

Dodaja še, da se je informacija o teroristično-diverzantski skupini, ki jo je pripravil izvršni biro predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, nanašala na dogodke v BiH. Mužič, ki je bil takrat pomočnik republiškega sekretarja za notranje zadeve, pa da v tej razpravi na seji ni sodeloval.

Lustracija |  14 .01. 2014 ob  10: 49
bi bila učinkovito zdravilo za to rdečo bolezen. Seveda izvajana pravočasno in ne sedaj. @Rok lahko vsi ki si jih naštel umrejo ampak bodo njihov modus operandi nadaljevali njihovi sinovi, nečaki, somišljeniki, podrepniki ki imajo osebne koristi. Tako da problem ni samo v sistemu katerega bi definitivno morali spremeniti zaradi boljše prihodnosti nas vseh, ampak predvsem v človeku samem. In nenazadnje dodam še: Vsi smo ljudje a redkokdo je Človek!
Ozna |  13 .01. 2014 ob  22: 50
Amerikani še danes lovijo teroriste, celo bolj kot kdaj koli prej...Pr nas smo jih že zdavnaj nehali...Posameznik ne bore biti kriv, kriv je nauk...oziroma sistem...
šemo  |  13 .01. 2014 ob  16: 55
Morda pa obstaja kakšen tajni stenogram,če le ni bil skurjen ob sestopu z oblasti.Saj smo imeli v SFRJ tajne uradne liste,tajne podzakonske akte .......
Rok |  13 .01. 2014 ob  16: 52
40 let nazaj ljudje, 40 let. Glejmo,kaj moramo nrdit, da bomo v prihodnje boljše živeli. Sej kučan, zemljarič in podobni niso večni!
fatmir |  13 .01. 2014 ob  16: 44
Ni mali nič kriv, kaj ga gnjavite.
Nobeden nič ne ve... |  13 .01. 2014 ob  16: 08
Samo privilegije pa imano...