Google bo za 3,2 milijarde dolarjev kupil proizvajalca termostatov

Ameriški spletni velikan Google je včeraj najavil, da bo kupil startup podjetje Nest Labs, ki se ukvarja z razvojem pametnih termostatov. Vrednost posla je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenjena na 3,2 milijarde dolarjev.

Nest na trgu že ponuja pametne termostate, ki uporabnikom pomagajo varčevati z energijo, ter detektorje dima ali ogljikovega monoksida, ki povečujejo varnost ljudi, je v sporočilu za javnost ob napovedi prevzema zapisal glavni izvršni direktor v Googlu Larry Page.

Soustanovitelj in glavni izvršni direktor Nesta Tony Fadell pa je dodal, da ima Google poslovne vire ter globalni doseg, s katerim bo pospešil rast Nesta na svetovni ravni.

Nest bo tudi v prihodnje ohranil svojo blagovno znamko, poleg tega ga bo še naprej vodil Tony Fadell. Posel mora pridobiti še zeleno luč pristojnih regulatornih organov v ZDA.

S tem prevzemom je Google naredil nov korak na področje elektronskih naprav za potrošnike. Upravljalec vodilnega spletnega iskalnika na svetu ima namreč v svojem portfelju med drugim pametne mobilne telefone Motorola in mobilne naprave Nexus, letos naj bi na trg prišel tudi s pametnimi očali Google Glass.