Na izredni seji se bo sestal UO Prešernovega sklada

Slovenija

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada se bo danes ob 10. uri sestal na izredni seji zaradi odstopa strokovne komisije za scenske umetnosti. Člani komisije so odstopili, ker se ne strinjajo z odločitvijo UO, da podeli nagrado kandidatu, ki ga strokovna komisija ni uvrstila v končni izbor.

UO se je namreč odločil za podelitev nagrade Prešernovega sklada Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj. Odločitev je odbor sprejel mimo izbora komisije, kar je v nasprotju z določili zakona o Prešernovi nagradi in statuta Prešernovega sklada.

Člani in predsednica strokovne komisije, Nataša Barbara Gračner, so v odstopni izjavi minuli teden poudarili, da so na članstvo v komisiji pristali v prepričanju, da je UO dolžan upoštevati usklajena mnenja strokovnih komisij in torej nagrajence izbrati med kandidati, ki jih predlagajo strokovne komisije.

UO naj bi po pisanju Dnevnika svoj izbor upravičil, češ da je komisija pripravila utemeljitve samo za tri kandidate, ki jih je predlagala, ne pa tudi za preostale izmed okoli 20 predlogov, ki jih je prejela.

Člani komisije, poleg Gračnerjeve še Jaša Jamnik, Primož Jesenko, Tea Rogelj, Samo Strelec, Saša Tabaković in Jani Virk, so zapisali še, da verjamejo, da zakon ščiti institut Prešernove nagrade, saj zagotavlja, da gredo prejemniki najvišjega priznanja Slovenije za dosežke na področju umetnosti skozi več sit in da so nagrajeni vrhunski umetniški dosežki, ki jih priznavata tako stroka kot širša kulturna javnost.

Odstop komisije je sprožil burne odzive v javnosti; Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije sta zgrožena nad nizko kulturno ravnjo in omalovaževanjem avtorja filma, stranka Solidarnost pa zahteva odstop upravnega odbora.