POZOR, NA PRIMORSKEM SO V RAZMAHU LJUBEZENSKE GOLJUFIJE: Če ste se našli v opisu, prekinite vse stike!

Kronika

Na Policijski postaji Sežana so v zadnjih mesecih prejeli kar tri prijave goljufije z istim načinom storitve, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper. Gre za tako imenovano ljubezensko prevaro, ko neznanec z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

Kot poročajo s koprske policijske uprave (PU), je v prvem primeru ženska nakazala 500 evrov, kolikor naj bi bila pristojbina za ladijsko pošiljko, preko katere naj bi ji internetni ljubezenski prijatelj poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Plačilo je bilo izvedeno na račun v Turčiji.

V drugem primeru je oškodovanka nakazala skupaj 20.000 evrov za zavarovanje pošiljke, ki naj bi ji jo poslal internetni ljubezenski prijatelj. Plačilo je bilo izvedeno na različne banke v Italiji.

V tretjem primeru, ki ga obravnavajo policisti, pa je oškodovana ženska za prejem pošiljke nakazala skupaj 6.357 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne prijavnine, kotizacije in podobno. Izvedla je tri plačila na različne bančne račune na Poljskem.

Storilci v tovrstnih goljufijah običajno oškodovance najdejo oziroma kontaktirajo na družbenih omrežjih (najpogosteje Facebook, Instagram) ter kasneje z njimi komunicirajo preko aplikacij kot so Messenger, Skype, Viber, Whatsup. Običajno komunicirajo pisno, lahko tudi pokličejo.

Predstavijo se kot vojaki na mirovnih misijah, zdravniki, delavci na naftnih ploščadih, predvsem pa imajo dobro pripravljeno zgodbo, so osamljeni in premožni. Pošiljajo fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos. Tovrstno pisanje in kontaktiranje lahko traja več mesecev ali celo let, saj želijo od žrtve pridobiti zaupanje. V nekem trenutku pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da potrebujejo za urejanje poti, vize, razne druge dokumentacije.

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t. i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.

Slovenska policija je v letu 2020 obravnavala 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi je bila povzročena škoda v višini približno 900.000 evrov, v letu 2021 pa je do 10. marca letos obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj, s skupno škodo približno 15.000 evrov.

"Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, vam svetujemo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu, ipd. in ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Skratka z njihovega stališča naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na najbližji policijski postaji," so pozvali na PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  18 .03. 2021 ob  09: 50
in tisti ki verjame in kar tako nakaže šoldke je štupido,prav mu je če si mona si mona
Piero Panin |  17 .03. 2021 ob  14: 32
Kaj Sergiota ki je posten clovk,hodi delat v Lamo od osme do stire,ima nekaj zemlje in hodi vsako leto za dva tedna na dopust dol na hrvasko pa ni hotla imet?
Ona je pikirala na jackpot
Vedno sta potrebna dva,eden ki dobro naklada drugi ki hoce verjet