POŽAR NA CERJU SE JE RAZŠIRIL V ITALIJO: Na delu 130 gasilcev, 4 helikopterji in bombni tehniki

Kronika

Nekaj po poldnevu je zagorelo na Goriškem Krasu, v oklici pomnika miru na Cerju, požar pa se je že razširil tudi na italijansko stran. Po prvih podatkih gasilcev gori na težko dostopnem terenu. Popolnoma pa so zaprte vse lokalne poti na Cerje, zaprta je tudi regionalna cesta Miren-Opatje Selo. Požar se je že razširil tudi v Italijo.

Posnetek s spletne kamere

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica, so bili o požaru obveščeni okoli 12.30. Po prvih ugotovitvah je zagorelo okoli 700 metrov vzhodno od obeležja, zaradi suhega podrastja pa se požar hitro širi zaradi burje. Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite občine Miren-Kostanjevica Dean Bizjak je za STA povedal, da pomnik na Cerju ni ogrožen. Na terenu je trenutno okrog 130 gasilcev iz gasilskih enot celotne Severne Primorske, Krasa in Postojne ter štirje helikopterji, med njimi dva italijanska in dva slovenska. Na kraju požara je tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Po neuradnih podatkih naj bi doslej zgorelo že okrog 100 hektarov predvsem borovega in delno listnatega gozda. Cestno podjetje je s fizičnimi ovirami zaprlo dovozne poti tako iz smeri Lokvice, kot tudi Opatjega sela, da s tem omogočijo gasilcem delo v kolikor toliko normalnih pogojih. Občane prosijo, da se temu območju zaenkrat izogibajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija