ZAHTEVEK ZA REVIZIJO ZARADI RAZVELJAVITVE RAZPISA: "Mislim, da je še kar nekaj podjetij, ki so sposobna urediti Glinščico"

Slovenija

Projektno podjetje 2TDK je v zvezi z odločitvijo o razveljavitvi razpisa za projekt Glinščica zaenkrat prejelo en zahtevek za revizijo, mogoče pa je, da kakšen še prispe po pošti. Zahtevek je podal prvotno izbrani konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, ki 2TDK drugim očita, da odločitve o izidu javnega naročila ni obrazložil.

Kot so danes sporočili iz 2TDK, bodo zahtevek v predrevizijskem postopku preučili in po predhodnem preizkusu zahtevka za revizijo sprejeli odločitev v osmih delovnih dneh. Uprava družbe 2TDK je razpis razveljavila 7. avgusta zaradi suma ponarejene reference izbranega ponudnika, ostali dve pa sta bili neustrezni. "Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco," je ob razveljavitvi razpisa dejal prvi mož 2TDK Dušan Zorko in dodal, da mora zadevo razčistiti pravna stroka.

Sporna je višina zidu, ki ga je Markomark Nival zgradil v Pesnici, katerega višina naj ne bi presegla osmih metrov, kot trdijo v podjetju. Predstavnik konzorcija družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel Aleksander Schara je obtožbe o ponarejeni referenci odločbo zavrnil. "2TDK tudi ni z ničemer pojasnil konkretne vsebine dodatnih preverjanj in zakaj je ugotovil neustreznost reference," je zapisal Schara.

Izpostavil je še, da "ne le iz referenčnih potrdil in gradbenega dnevnika, pač pa tudi iz mnenja strokovnjaka gradbene stroke/sodnega cenilca izhaja izpolnjevanje zahtevane višine podporne konstrukcije nad osem metrov in da je 2TDK nepravilno zaključil, da referenca ni ustrezna". Po njegovem mnenju je podjetje 2TDK ravnalo v nasprotju z lastno razpisno dokumentacijo, saj bi moralo, v kolikor je dvomilo v verodostojnost reference, zahtevati zamenjavo reference ali podizvajalca, ki ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje, česar pa ni storil.

Postopek javnega naročila je danes ob ogledu gradbišča izgradnje galerije Jelični vrh na cesti Spodnja Idrija-Godovič komentirala tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Kot je spomnila, je že ob razveljavitvi razpisa ponudnike pozvala, naj ravnajo odgovorno in ne zavlačujejo postopkov.

Od Državne revizijske komisije pa pričakuje, "da bo stvari čim prej pregledala, uredila in sporočila svojo odločitev". Ministrica je še izpostavila, da pri projektu "še nismo v časovni stiski, sploh pa ne v takšni, da bi pristajali na kakršnekoli pritiske s strani gradbenikov".

Na prvi razpis 2TDK za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so sicer prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi so oddali še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Kot je v začetku meseca dejal Zorko, je žalostno, da so na razpis prispele le tri ponudbe. "Pričakovali smo več ponudb, tako domačih kot mednarodnih. Žal so prišle tri ponudbe," je dejal in ob ponovitvi razpisa pozval vse, da se prijavijo. "Mislim, da je še kar nekaj firm, ki so sposobne urediti Glinščico," je ocenil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija