Potniško letalo v ZDA pristalo na napačnem letališču

Svet

Ameriška letalska družba Southwest je v ponedeljek poslala na dopust pilota in kopilota boeinga 737, ki je v nedeljo pristal na napačnem letališču v zvezni državi Missouri. Poškodovanih ni bilo, čeprav je steza na napačnem letališču za polovico krajša od standarda, ki velja za večja potniška letala. Vzrok za napako še ni znan.

Letalo družbe Southwest je bilo na poti iz Chicaga v mesto Branson v Missouriju in kontrolni stolp letališča je bil v stiku s pilotom in kopilotom ter jima dal tudi zeleno luč za pristanek. Letala pa ni bilo od nikoder, saj je skupaj s 124 potniki na krovu pristalo v 11 kilometrov oddaljenem letališču okrožja Taney, ki je bilo leta 1970 zgrajeno za majhna zasebna letala.

Potniki so preživeli grob pristanek in so zavohali smrad zažgane gume, saj je pilot zaviral na vso moč, ko je ugotovil, da je steza prekratka. Ko se je letalo le zaustavilo, je stevardesa potnikom izrazila dobrodošlico v Bransonu. Prihitel je pilot, se opravičil in dejal, da so pristali na napačnem letališču. Potnike so potem do pravega odpeljali z avtobusi.

Pristanek na napačnem letališču ni zelo pogost, vendar pa se v ZDA zgodi približno dvakrat na leto. V tem primeru je bil problem steza, ki je v Taneyju dolga le 1,1 kilometra, standard za takšna letala kot je boeing 737 pa je 2,2 kilometra. Na koncu steze v Taneyju je tudi jarek in letalo se je ustavilo le nekaj deset metrov prej.