Taljenje ogromnega ledenika čez točko brez povratka

Tehnologija

Ogromni ledenik Pine Island na Antarktiki je prestopil kritično točko in njegovega taljenja ne bo več mogoče zaustaviti, opozarjajo francoski strokovnjaki. V prihodnjih 20 letih bi lahko omenjeni ledenik k zvišanju gladine oceanov prispeval cel centimeter.

Ledenik je vstopil v fazo, ko se bo taljenje nepreklicno nadaljevalo, opozarja strokovnjak za ledenike na francoski Grenoble Alps University, Gael Durand.

Durand je s svojo mednarodno ekipo uporabil tri različne modele za napoved prihodnosti ledenika glede na točko, kjer se dno ledenika stika z zemljo. Ta točka se je v zadnjem desetletju umaknila za okoli 10 kilometrov, strokovnjaki pa ugotavljajo, da v prihodnosti najverjetneje ne bo mogoče zaustaviti umika za 40 kilometrov.

Ogromni ledenik Pine Island je v obdobju od 1992 do 2011 letno v povprečju izgubil 20 milijard ton ledu. Taljenje ledu pa naj bi se povečalo na čez 100 milijard ton letno, navaja študija. To je mogoče enačiti z od 3,5 do 10 milimetrov globalnega povprečnega zvišanja gladin morij v prihodnjih 20 letih.

Klimatski znanstveniki zelo pozorno spremljajo led na Grenlandiji in Antarktiki, ki bi lahko ob vse hitrejšem topljenju z dvigom morskih gladin ogrožal ranljiva obalna mesta. Medvladni forum Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC) je lani ocenil, da se bodo morske gladine do leta 2100 zvišale za od 26 do 82 centimetrov.