POSTOJNSKA PORODNIŠNICA BO DOBILA PRIZIDEK: Tam bodo uredili laboratorij za izvajanje oploditev z biomedicinsko pomočjo

Slovenija

V prihodnjih letih bo Bolnišnica Postojna pridobila prizidek, v katerem bodo laboratorij za oploditev z biomedicinsko pomočjo ter tri oziroma štiri nove bolnišnične sobe. Začetek gradnje se napoveduje že prihodnje leto, saj sta občini Postojna in Pivka ter ministrstvo za zdravje rešili težavo, ki je doslej preprečevala gradnjo.

Največja ovira za načrtovano investicijo je bilo lastništvo, saj je stavba, ki so jo gradili s samoprispevkom občanov, edina bolnišnična stavba v državi v lasti občine. Država v stavbo, ki ni v njeni lasti, ne more vlagati, hkrati pa je dolžna zagotavljati pogoje za delovanje bolnišnice, je za STA povedal poslanec (LMŠ) in postojnski občinski svetnik, ki je kot dober poznavalec problema sodeloval pri ministrovem obisku v ponedeljek, Robert Pavšič.

Na ministrstvu za zdravje so se sprva zavzemali za prenos lastništva na državo, vendar so se končno dogovorili, da bosta občini Postojna in Pivka brezplačno podelili stavbno pravico državi za 20 let. Pogodbo o prenosu stavbne pravice naj bi po uskladitvi še zadnjih podrobnosti podpisali v prihodnjih dneh.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na ponedeljkovem sestanku v postojnski bolnišnici, kot je zapisano na strani ministrstva, dejal, da je delitev stavbne pravice bila "edina in tudi najboljša rešitev". Postojnska bolnišnica pa bo še v letošnjem letu pripravila vso potrebno dokumentacijo za gradnjo.

V pritličju prizidka bo prostore dobil nov laboratorij kot tudi večja operacijska dvorana za ostale večje posege, ki jih zdaj ne morejo izvajati. V nadstropju pa bodo uredili dodatne nadstandardne sobe, kakršnih zdaj glede na povpraševanje primanjkuje.

Za bolnišnico je dejavnost oploditev z biomedicinsko pomočjo zelo pomembna s strokovnega in finančnega vidika, saj pomeni dodaten vir prihodkov, ki bi ob morebitnem padanju števila porodov omogočil pozitivno poslovanje bolnišnice. Postojnska bolnišnica ta program kot ena od treh ustanov v državi sedaj izvaja na nadomestni lokaciji v Zdravstvenem centru Dravlje v Ljubljani.

Investicija v prizidek je ocenjena na okrog milijon evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija