BOLNIŠNICA, KI JE PREŽIVELA DVE VOJNI IN DELUJE ŽE POD PETO DRŽAVO: Od sanatorija za kostno sklepno tuberkulozo do ortopedske bolnišnice (FOTO)

Ankaran

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so danes slovesno obeležili 110-letnico te osrednje ortopedske ustanove v državi. Kot je poudaril njen direktor Radoslav Marčan, je Valdoltra uspešen, sodoben in svetovno prepoznaven ortopedski center. Predsednik republike Borut Pahor je ob tem bolnišnici izročil posebno priznanje, zahvalo predsednika republike.

Marčan je spomnil na začetke delovanja današnje bolnišnice leta 1909, ko so na pobudo društva prijateljev otrok iz Trsta in ob podpori avstro-ogrskega Rdečega križa zgradili obmorsko okrevališče oz. sanatorij za zdravljenje kostno sklepne tuberkuloze.

Bolnišnica je delovala pod Avstro-Ogrsko, Kraljevino Italijo, Svobodnim tržaškim ozemljem in Jugoslavijo ter vmes preživela dve veliki vojni, a kljub temu "ostajala zvesta svojemu poslanstvu, zahvaljujoč vizionarskim voditeljem, predanim zdravnikom in ostalim sodelavcem".

Med mejniki bolnišnice je Marčan izpostavil leto 1947, ko je Valdoltra postala zvezni inštitut za kostno tuberkulozo v tedanji Jugoslaviji. Leta 1962 se je preimenovala v ortopedsko bolnišnico, ki se je skozi leta nato povzpela na raven velikih ortopedskih centrov v svetovnem merilu. V letu 2002 so vzpostavili lasten register protez, leta 2011 pa med prvimi v Sloveniji postali mednarodno akreditirana zdravstvena ustanova.

"Verjamem, da bo naša bolnišnica še naprej varno zavetje ortopedskih bolnikov, učni referenčni center v širši regiji in v ponos slovenski državi," je še dodal Marčan.

Predsednik Pahor je na slovesnosti, ki so se je med drugimi udeležili minister za zdravje Aleš Šabeder, obalni župani, poslanci DZ in koprski škof Jurij Bizjak, ugotavljal, da je Valdoltra ne le strokovno odlična institucija, ampak ji poseben pečat daje tudi empatija vseh zaposlenih do bolnikov, zaradi česar njen sloves sega onkraj slovenskih meja.

Ob tem ortopedska bolnišnica vse to dosega brez poslovne izgube, zato je Valdoltra po Pahorjevih besedah primer dobre prakse, kako je mogoče tudi znotraj sistema, ki ima svoje težave, dosegati vrhunske strokovne dosežke.

Prav zato je Pahor ob zaključku dogodka Marčanu predal posebno priznanje, zahvalo predsednika republike Ortopedski bolnišnici Valdoltra za "110 let razvoja zdravstvenih metod ter standardov s področja zdravljenja mišično-skeletnih obolenj".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija