POŠTE V CENTRU IZOLE ŠE NE BODO SELILI, TO JE RAZLOG: Za poslovalnico v Jagodju iščejo partnerja

Izola

Marca smo poročali, da Pošta Slovenije zbira nezavezujoče ponudbe za nakup novih prostorov za poslovalnico v Izoli. Ob tem so imeli precej specifične pogoje: objekt bi moral okvirno obsegati 360 oz. 550 kvadratnih metrov, na zemljišču bi moralo biti dovolj prostora za parkirišča za zaposlene in stranke, lokacija pa ne bi smela biti oddaljena več kot 400 metrov zračne razdalje od sedanje poslovalnice na Cankarjevem drevoredu. Kaj je krivo, da Pošta ni prejela niti ene same ponudbe za nakup novih prostorov? Pogovarjali smo se z direktorjem poslovne enote Pošte Slovenije v Kopru, Damjanom Lahom.

"Prostori pošte na sedanji lokaciji v Izoli zaradi naše dejavnosti niso najbolj primerni, predvsem za največja tovorna vozila. Prav tako pošta na sedanji lokaciji nima dovolj parkirišč, dovozne poti so neustrezne. Vsekakor je ustreznejša rešitev nova lokacija, saj je že zgrajen objekt težko prilagoditi," potrebo po selitvi razlaga Lah. A kaj, ko niso prejeli niti ene ponudbe za nakup novih prostorov.

Je razlog v pogoju, da lokacija ne sme biti oddaljena od sedanje več kot 400 metrov zračne razdalje? Lah pojasnjuje, da gre za pomemben pogoj, saj želijo, da bi pošta ostala v bližini oziroma v centru mesta. Ravno zato so iskali lokacijo, ki bi bila od sedanje na Cankarjevem drevoredu 1 oddaljena le do 400 metrov zračne razdalje. Podobno so denimo naredili že v Kopru, kjer so poslovalnico z Muzejskega trga preselili na Pristaniško ulico, kjer je strankam še dostopnejša, pravijo.

V stavbi poslovalnice na Cankarjevem drevoredu 1 v zgornjem nadstropju sicer oddajajo 69 kvadratnih metrov površin Telekomu, imajo pa še dva apartmaja, ki sta sedaj namenjena zaposlenim. Če bi omenjene prostore preuredili v površine za dejavnosti pošte, bi potem imeli na voljo dovolj prostora in selitev ne bi bila potrebna? Lah zatrjuje, da problem ni v prostoru: "Kvadratura prostorov pošte je glede na strategijo omrežja ustrezna, možnost selitve na novo lokacijo smo preverjali zaradi logističnih težav, kot so dostop in potrebna parkirišča - obstoječa prevozna sredstva nadomeščamo z električnimi vozili in potrebujemo več prostora."

Kljub temu, da nove primerne lokacije še niso uspeli najti, se pogoju zračne oddaljenosti do največ 400 metrov zračne razdalje očitno ne nameravajo odpovedati. "Trenutno so aktivnosti ustavljene. Nadaljevali jih bomo v primeru, da se bo na trgu pojavila primernejša lokacija z logističnega vidika," je pojasnil Lah.

Kaj pa se dogaja s poslovalnico v Jagodju?

Potem ko je odločitev Pošte Slovenije, da ukine poslovalnico v Jagodju, na noge dvignila tamkajšnjo krajevno skupnost, si Pošta Slovenije zdaj prizadeva, da bi za omenjeno poslovalnico našli ustreznega poslovnega partnerja in jo spremenili v pogodbeno pošto. "Poslovnim subjektom na tem območju so bile poslane ponudbe, da svojo dejavnost združijo z dejavnostjo pogodbene pošte. Za pomoč pri iskanju pogodbenika smo se obrnili tudi na Občino Izola, prav tako smo potencialne poslovne partnerje iskali z objavami v spletnih medijih," pravi direktor koprske enote.

Po oceni Pošte Slovenije je sodelovanje s pogodbenimi partnerji, ki upravljajo pogodbene pošte, namreč zelo dobro, kar dokazuje že več kot 150 pogodbenih pošt v Sloveniji. "Pogodbeni partnerji lahko z razširitvijo svoje ponudbe še s poštnimi storitvami, svojim strankam prihranijo marsikatero pot in čas, ki so ga prej porabile za obisk pošte. Kar nekaj pogodbenih pošt pa posluje v prostorih Pošte Slovenije, ki jih pogodbeniki lahko najamejo ali odkupijo. Pomembno je, da v teh prostorih pogodbeniki opravljajo tudi svojo lastno dejavnost, saj je bistvo pogodbene pošte, da se poštna in lastna dejavnost izvajata druga ob drugi."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija