Poslovanje severnoprimorskih podjetij preveva zmerni optimizem

Goriška

Po podatkih, ki jih je Območna zbornica GZS za Severno Primorsko pridobila do novembra lani, se je po pričakovanjih izvoz povečal za tri odstotke, uvoz pa zmanjšal za štiri odstotke. Podobne rezultate naj bi podjetja dosegla tudi v letošnjem letu, zato severnoprimorsko gospodarstvo preveva zmeren optimizem.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici povedala direktorica Območne zbornice GZS za Severno Primorsko Mirjam Božič, so severnoprimorska podjetja v prvih desetih mesecih lanskega leta največ izvozila v Nemčijo, sledili sta Italija in Francija. Po pričakovanjih naj bi izvoz konec leta znašal 1,1 milijarde evrov, uvoz pa 777 milijonov evrov, pri čemer naj bi skoraj tretjino uvozili iz sosednje Italije.

Na območni zbornici so zaskrbljeni predvsem pri tistih podjetjih, ki morajo za svoj izvoz jamčiti z garancijami, saj nekateri zahtevajo skoraj 100-odstotne garancije.

Priložnost za severnoprimorska podjetja vidijo tudi v bolj oddaljenih trgih izven Evropske unije, med katerimi je direktorica omenila predvsem Kitajsko in Indijo, ki iščeta možnosti vlaganj tudi v Sloveniji.

Uspešna predvsem posoška podjetja

Božičeva je med uspešnejšimi podjetji v regiji omenila predvsem posoške - Gostol TST, Metalflex, TKK Srpenica in druga, ki uspejo z lastnimi sredstvi financirati izvozne posle, njihovi poslovni rezultati pa so vsako leto boljši. Tu je izpostavila predvsem TKK Srpenico, ki naj bi v lanskem letu dosegla od 15- do 20-odstotno povečanje prodaje.

Brezposelnost je v regiji še vedno pod slovenskim povprečjem in je konec lanskega leta znašala 11,8 odstotka. Precej se je povečala na območju Bovca zaradi stečaja ATC Kanin in likvidacije družbe Hit Bovec, nekoliko se je povečala tudi na območju Idrije.

Napovedanih več prostih delavnih mest

Božičeva je tudi na področju zaposlovanja v letošnjem letu bolj optimistična, saj je napovedanih nekoliko več prostih delovnih mest. Prav tako pa ne pričakuje, da bi v regiji lahko prišlo do novih pretresov zaradi pričakujočih stečajev ali napovedanih odpuščanj zaposlenih.

Deli novico: