PORTOROŠKI TURIZEM: Izteka se prevzemna ponudba za Hotele Bernardin

Piran

Danes opoldne se izteče ponudba za prevzem Hotelov Bernardin, ki jo je družba Sava objavila usklajeno s preostalimi večinsko državnimi lastniki - DUTB, Zavarovalnico Triglav in Kadom. Gre za enega od korakov za uresničitev načrtov o konsolidaciji portoroškega turizma.

Za delnico Sava kot uradni prevzemnik ponuja 1,26 evra v denarju, ponudba pa se nanaša na približno 24 odstotkov delnic, ki še niso v lasti omenjenih družb. Sava je že zdaj lastnica 6.059.964 delnic oz. približno 38-odstotnega deleža, DUTB ima v lasti 5.664.089 delnic oz. približno 35 odstotkov delnic, Zavarovalnica Triglav je lastnica 550.077 delnic oz. dobrih treh odstotkov delnic, Kad pa ima v lasti 3276 delnic Hotelov Bernardin. Omenjene družbe so 28. septembra podpisale sporazum, po katerem v prevzemu nastopajo skupaj, prevzemnik pa je Sava. Prag uspešnosti ponudbe ni določen.

Za prevzem Hotelov Bernardin so lastniki Save - Slovenski državni holding (SDH), Kad in sklad York - poleti že potrdili dokapitalizacijo v višini 4,7 milijona evrov, 14. decembra pa bodo odločali še o predlogu, da se osnovni kapital družbe z izdajo novih delnic poveča za 5,05 milijona evrov.

Sava je nedavno oddala tudi nezavezujočo ponudbo za družbo Istrabenz turizem.

Z delnicami Hotelov Bernardin se sicer ne trguje na nobenem organiziranem trgu vrednostnih papirjev. Leto 2017 je družba sklenila s triodstotno rastjo prihodkov od prodaje storitev, ki so nanesli 28,58 milijona evrov prihodkov. Čisti dobiček se je potrojil in je znašal nekaj nad 892.000 evrov.

Nedavno prenovili Grand Hotel Bernardin

Hoteli Bernardin so v zadnjih treh letih naredili premik pri dezinvestiranju z namenom poplačila finančnih obveznosti in operativni dobičkonosnosti. Hotel Piran so prodali družbi Eurotas celjskega podjetnika Aleksandra Jančarja, štiri hotele iz kompleksa Metropol pa Liburnia Hotelom iz Opatije. Turistični kompleks San Simon v Izoli naj bi medtem pristal v rokah Kada in Modre zavarovalnice, a posel še ni zaključen. Dogovori z bankami so jim omogočili tudi prve večje investicije po daljšem času. Nedavno so prenovili tudi Grand Hotel Bernardin, čakajo pa jih še druge investicije, npr. v obnovo Hotela Histrion.

Sava oddala tudi nezavezujočo ponudbo za družbo Istrabenz turizem

Prevzem Hotelov Bernardin je, kot je pred časom za STA pojasnil izvršni direktor družbe Sava Gregor Rovanšek, pomemben korak v konsolidaciji lastništva družb Sava Turizem, Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem, s katero bodo postavljeni pogoji za nadaljnjo, operativno konsolidacijo, ki bo prek sinergijskih učinkov privedla do povečanja vrednosti družb.

V ta namen je Sava nedavno oddala tudi nezavezujočo ponudbo za družbo Istrabenz turizem, ki ima v lasti šest hotelov ob promenadi v Portorožu. Pri tem se sooča z močno konkurenco, saj se med drugim za hotele potegujejo še Kad in Modra zavarovalnica, ameriški finančni sklad Bain Capital, MK Group v lasti srbskega tajkuna Miodraga Kostića ter SDH.

Zdravko Počivalšek

Konsolidacija preostalega portoroškega turizma v slovenski lasti je tudi želja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si ob tem prizadeva za poseben sklad ali turistični holding znotraj SDH, ki bi upravljala z državnimi naložbami v turizmu in pred privatizacijo izvedla potrebno poslovno prestrukturiranje. SDH takšno strategijo že vzpostavlja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija