POMOČ PRI OBNOVI UKRAJINE: Delovati je začela mednarodna donatorska platforma

Svet

Mednarodno podporo pri obnovi Ukrajine bo odslej usklajevala skupna donatorska platforma, ki je včeraj začela delo. Platforma, pri kateri sodeluje tudi EU, bo omogočila tesno usklajevanje med mednarodnimi donatorji in mednarodnimi finančnimi ustanovami ter zagotovila, da bo podpora izvedena na pregleden in odgovoren način, so sporočili v Bruslju.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, je včeraj prek video konference potekalo prvo srečanje platforme za usklajevanje donatorjev. Na srečanju so sodelovali visoki uradniki iz Ukrajine, Evropske unije in držav skupine G7 ter predstavniki finančnih ustanov, med njimi Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovo in razvoj, Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Sčasoma se bodo platformi lahko pridružili tudi drugi donatorji, so še zapisali v sporočilu.

Včerajšnje srečanje je zagnalo širši proces s ciljem zagotoviti okrepljeno koordinacijo med vsemi ključnimi akterji, ki zagotavljajo kratkoročno finančno podporo, pa tudi dolgoročnejšo pomoč za obnovo Ukrajine, ki se že skoraj eno leto sooča z rusko agresijo. Kot so ob tem poudarili pri komisiji, je EU odločena še naprej igrati pomembno vlogo pri podpori procesa obnove Ukrajine, ki je junija lani postala kandidatka za članstvo v EU, pri čemer bodo zagotovili, da bodo šle naložbe z roko v roki z reformami.

Kot je že pred časom dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo skupna platforma glavni instrument za sodelovanje in usklajevanje evropske in mednarodne podpore. Pri platformi gre za usklajevanje procesa takojšnje obnove uničene infrastrukture kot tudi za začetek dolgoročne obnove Ukrajine.

Evropska unija, njene članice in evropske finančne institucije so Ukrajini doslej odobrile do 49 milijard evrov podpore. To vključuje različne oblike pomoči, vključno z finančno, humanitarno in vojaško, so še sporočili v Bruslju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  27 .01. 2023 ob  16: 06
Pa kaj je res vse pamet zapustila. Ursula von der ahkm, se slika celo v bluzi z izvezenim Ukrajinskim narodnim motivom.
Adijo pamet!
SkateBordKite |  27 .01. 2023 ob  11: 00
Ne ne obstaja. Obstaja samo za Ukrajino. A sploh ni nic tam od vojne. Imam znance ki so iz Ukrajine in mi pišejo da sploh ni tako kot pisejo mediji, ki samo napihujejo zato da bogati obogatijo še bolj! Zanimivo je tudi to da vsi ti ukrajinci ki so zdej pri nas ( vsaj po izoli) imajo super avte kot so McLaren 750s, Mustang 500 , porsche carrera gt, caddilac escalade, Jeep Grand Cherokee srt, itd. Zanimivo ne? A so kao revni in v vojni. Nakladajte to komu ki je naiven
 |  27 .01. 2023 ob  08: 40
Samo vprašam, obstaja podobna platforma tudi za obnovo Iraka, Sirije, Afganistana, Vietnama, Palestine,.......in vse ostalih držav, ki so jih uničevale in bombardirale naše zavezniške države?

Ni pa najbolj prijetno takoj zjutraj zagledat sliko te personificirane zlobe - Uršule, ena od vitezev apokalipse