POLOVICA UPRAVLJAVCEV NIMA VEČ PREVOZNIKA ZA ODVOZ BLATA: Kakšno je stanje na koprski čistilni napravi?

Koper

Začetek decembra smo poročali o odločitvi Madžarske, da ne bo več sprejemala slovenskega komunalnega blata, zato bomo morali hitro najti nadomestno rešitev, če se želimo izogniti temu, da bi neočiščene vode stekle v naše vodotoke. Zdaj po podatkih Zbornice komunalnega gospodarstva 26 od 55 upravljavcev čistilnih naprav trenutno nima več prevoznika, ki bi odpeljal mulj, zato nas je zanimalo, kakšno je stanje v Kopru.

CČN Koper ima kapaciteto 84.500 PE z mehansko, biološko in terciarno stopnjo čiščenja. Nanjo gravitirajo tri občine slovenske Istre - Ankaran, Koper in Izola.

Centralna čistilna naprava (CČN) Koper odvaja zgoščeno blato s spiralnimi transporterji v kontejnerje, ki se oddajajo pooblaščenemu prevzemniku Saubermacher Slovenija d.o.o. Kot so pojasnili na Marjetici Koper, imajo za prevzem in odstranjevanje blata iz CČN z njimi sklenjeno triletno pogodbo, ki velja še dve leti.

"Kolikor smo seznanjeni, napovedana Madžarska blokada uvoza komunalnega blata še ni udejstvovana," sicer mirijo na Marjetici, kjer pa vseeno spremljajo, kaj se dogaja na tem področju, saj lahko takšni zasuki odločujoče vplivajo na ceno odvoza in deponiranja.

Pri čiščenju odpadnih vod nastane letno od 5000 do 6000 ton strojno zgoščenega blata s približno 22 odstotki suhe snovi.

"Žalosti nas, da naše državne inštitucije ne predvidijo takšnih morebitnih zapletov ter posledično sprejemljivih rešitev. Nesprejemljivo pa je, da v končni fazi omenjajo prelaganje morebitnih naraščujočih stroškov na končne uporabnike – občane," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Kot so dodali, so pri Zbornici komunalnega gospodarstva v teku projekti za rešitev te nacionalne zagate.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
glas razuma |  18 .01. 2020 ob  12: 19
Tudi tukaj se lahko rodi dober posel , npr ..upravljalec dreka , vodja oddelka dreka , direktor uprave dreka , samo moramo to dobrino izvozit , predlagam v parlament ?
vseved |  17 .01. 2020 ob  13: 48
Komunalno blato je primerna sekundarna surovina za gradbeništvo. Zakaj tega ne izkoristimo?