Polarni mraz prehud celo za polarnega medveda v Chicagu

Svet

Polarni mraz se je v torek s srednjega zahoda ZDA razširil tudi na severovzhod in mraz je bil tako hud, da so morali v živalskem vrtu v Chicagu spraviti v zavetišče celo polarnega medveda. V torek so se temperature vsaj za nekaj časa spustile pod nič stopinj Celzija v vseh 50 zveznih državah ZDA. Tudi na Havajih, čeprav le v gorah.

Ledeno vreme je povzročalo težave v prometu, čeprav je ta potekal naprej tako po zraku, zemlji in vodi in razen nekaj prometnih nesreč, snežnih zametov na železnicah in okrog 5000 odpovedanih poletov ni bilo večjih težav. V ZDA na dan povprečno opravijo 85.000 poletov.

Težave so imeli tisti, ki so bili na prostem brez posebnega dela, ki bi jih ogrelo. Mraz je od nedelje po ZDA zahteval skupaj najmanj 21 življenj, večinoma v prometnih in drugih nesrečah, nekaj ljudi pa je tudi zmrznilo.

Z mrazom so se lažje spopadli severnjaki, ki imajo ustrezno zimsko garderobo, huje pa je bilo na jugu ZDA, kjer tako nizkih temperatur niso vajeni. V Atlanti so ljudje občudovali zamrznjene vodnjake in se pripravljali na pripovedke vnukom, kako so preživeli dan, ko se je živo srebro spustilo na minus 14 stopinj Celzija. Podobne legende se rojevajo v Pensacoli na Floridi, kjer je bilo sedem stopinj pod ničlo, rokavic, kap in zimskih plaščev pa ni bilo najti niti na bolšjem trgu.

V Montani minus 53

V Chicagu so pri minus 25 stopinjah skrivali na toplo polarne medvede, tri stopinje pod ničlo pa so namerili tudi v New Orleansu. V Trentonu v državi New Jersey se je temperatura spustila na 27 stopinj pod ničlo, rekord pa je padel v mraza navajeni Montani z minus 53 stopinjami, kar je tudi Antarktiko in Aljasko, skupaj s planetom Mars naredilo privlačno toplo turistično destinacijo. Za 7. januar je padel rekord tudi v mestu New York, kjer je bilo nazadnje minus 16 stopinj ob koncu 19. stoletja.

Polarni vrtinec je začel pritiskati proti jugu iz Kanade na osrednjem delu ZDA konec preteklega tedna, v torek pa se je razširil proti vzhodu in nazaj proti severu. Konec tedna se severovzhodu ZDA že obeta krepka otoplitev. V soboto naj bi se v mestu New York temperature dvignile na pomladnih 13 stopinj.