Pojeduh v restavraciji Sophia

Kulinarika

Novembra smo se na pojeduharjenje odpravili v Portorož, kjer  je v zadnjih letih zraslo kar nekaj zelo dobrih postojank s kulinaričnimi presežki.  Med te vsekakor sodi restavracija Sophia, ki deluje od leta 2008, ko je vrata odprl prenovljen hotel Kempinski Palace. 

Prostor, skozi katerega so v stari hotel Palace gostje vstopali in kjer se je včasih nahajala recepcija, so ob nedavni prenovi spremenili v prestižno restavracijo. Sredi petdesetih let je hotel gostil filmskega igralca Marcella Mastroiannija, saj je v sečoveljskih solinah snemal film "La ragazza della salina", v katerem je odigral glavno vlogo. V času snemanja je domoval v hotelu Palace, njegova gostja pa naj bi bila Sophia Loren. Prav po slednji je restavracija dobila tudi ime.

Restavracija Sophia v hotelu Kempinski Palace Portorož

Prostrana dvorana z visokimi stropi in mogočnimi kamnitimi stebri že ob vstopu daje občutek mogočnosti, ki je v taki meri ne boste občutili v nobeni drugi restavraciji v slovenski Istri. Kljub temu, da se hotel Kempinski Palace vključno z restavracijo Sophia mnogim zdi nedostopen, si v vodstvu želijo ponudbo približati tudi širšemu lokalnemu prebivalstvu.

Izbor jedi restavracije Sophia temelji na mediteranski kulinariki s prijemi francosko-italijanske kuhinje in dodatkom istrskih dobrin. Z oktobrom je vlogo šefa kuhinje prevzel domačin Igor Delak iz Lucije, ki pa v restavraciji krožnike ustvarja že več let.

Igor Delak, šef kuhinje restavracije Sophia v hotelu Kepminski Palace Portorož

Sophia je za zunanje goste, z izjemo ponedeljka, odprta vsak dan med 19. in 23. uro, v nizki sezoni pa je zaprta tudi ob nedeljah.

Pojeduhovi dvojici so postregli z dvojnim degustacijskim menijem. Vsako jed pa je enolog Stojan spojil s primernim vinom.

Brancinov tartar, mango chutney, morske alge in kreker

Degustacijski meni  1:

-          pozdrav iz kuhinje: brancinov tartar, mango chutney, morske alge in kreker,

-          tuna na sipini kremi, botarga, mariniran paradižnik in timijanova pena,

-          piranski brancin Fonda na bučnem pireju, z limoninim oljčnim oljem in oljčnimi drobtinami

-          7 let staran riž Acquerello z dušeno hobotnico v refošku in porovo omako,

-          morski list z jadranskimi škampi in klapavicami, koromačevim pirejem, vijoličnimi njoki in tartufi,

-          limonina rezina na biskvitu iz semen, s čokoladno omako in limoninim sladoledom.

Morski list z jadranskimi škampi in klapavicami, koromačevim pirejem, vijoličnimi njoki in tartufi

Degustacijski meni 2:

-          pozdrav iz kuhinje: brancinov tartar, mango chutney, morske alge in kreker,

-          tortica iz gosjih jeter - marinirana gosja jetra in mousse iz gosjih jeter z marelico in briošem

-          domači pirini rezanci z jadranskimi škampi in tartufi

-          kremna juha divjih kozic s špinačo,

-          jagnječja zarebrnica s pistacijevo-lešnikovo skorjico, rdečo vinsko omako, bučkinim cvetom in krompirjevim beignejem,

-          duo mlečne in temne čokolade na biskvitu iz lešnikov, z mascarponejevo kremo in mlečnim sladoledom.

Limonina rezina na biskvitu iz semen, čokoladno omako in limoninim sladoledom

Pili smo:  PraVino Traminec, letnik 2012; Movia Sauvignon, letnik 2011; Simčič Chardonnay, letnik 2011; Movia Turno, letnik 2008; Vinakoper Malvazija Capris, letnik 2012; Vinakras Teran Prestige, letnik 2010; KlenArt Modri Pinot, letnik 2009; Puklavec&Friends Sauvignon Blanc, letnik 2012; Vinakoper Sladki muškat, letnik 2012; KlenArt Sladki Refošk, letnik 2012.

Za posamezni degustacijski meni boste odšteli 69 evrov, če si boste ob vsaki jedi privoščili še kozarec vina, pa še dodatnih 15 do 20 evrov.

Preverjeno priporočamo:  brancinov tartar, mango chutney, morske alge in kreker; tuno na sipini kremi, botargo, mariniran paradižnik in timijanovo peno; kremno juho divjih kozic s špinačo; morski list z jadranskimi škampi in klapavicami, koromačevim pirejem, vijoličnimi njoki in tartufi; jagnječjo zarebrnico s pistacijevo-lešnikovo skorjico, rdečo vinsko omako, bučkinim cvetom in krompirjevim beignejem; limonino rezino na biskvitu iz semen, s čokoladno omako in limoninim sladoledom; duo mlečne in temne čokolade na biskvitu iz lešnikov, z mascarponejevo kremo in mlečnim sladoledom.

Restavracija Sophia, hotel Kempinski Palace Portorož:

N: Obala 45, 6320 Portorož, Slovenija

E: reservations.portoroz@kempinski.com

T: +386 (0)5 692 70 00+386 (0)5 692 70 00

W: www.kempinski.com/portoroz

F: www.facebook.com/pages/Kempinski-Palace-Portoro%C5%BE/168404973614

pipo |  02 .12. 2013 ob  21: 04
"risanje" po krožniku, od hrane za v želodec pa bolj malo...
! |  01 .12. 2013 ob  12: 19
to je moderna kulinarika, meni zgleda fantastično in verjetno je tudi odlično
?!? |  30 .11. 2013 ob  14: 41
ma to ste naročili otroški menu ali kako ;))))