POGOSTO POZNO VEČERJATE? Preberite, kaj se dogaja v telesu, če jeste po 19. uri

Trendi

Večerjanje ob poznih urah naj bi bilo bolj kot ne slabo za zdravje. Raziskovalci si že dolgo belijo glavo s tem, ali je res, da ljudje ne bi smeli jesti pred spanjem. Nekateri celo menijo, da večerno uživanje hrane povzroča vnetja v telesu in povzroča hiter vzpon in padec sladkorja v krvi. Oba omenjena dejavnika tveganja pa sta povezana z dvema najbolj pogostima oblikama raka, in sicer rakom dojke in rakom prostate. Strokovnjaki svetujejo, da zadnji obrok dneva zaužijemo okoli sedme ure zvečer, kar sicer prinaša nekatere prednosti, ko gre za naše zdravje, predvsem pa slabosti.

Lakota je v razvitem zahodnem svetu nekaj nenavadnega. Kadar ne traja predolgo, ni nič nevarnega. Takoj, ko jo začutimo, jo običajno že potešimo, ne glede na to, ali je to podnevi ali zvečer. Občutek lakote in sitosti uravnava sistem, ki sledi določenemu ciklu delovanja. Če se bo pred spanjem naš želodec spraznil, bo to dalo prebavnemu sistemu možnost, da se odpočije in omogočilo, da si bomo lahko zjutraj privoščili obilnejši zajtrk. In če je zajtrk čas, ko se lahko pregrešimo, večerja ni, saj bo naše telo hranila, ki jih bomo zaužili, stežka pretvorilo v energijo, saj jih ne bo imelo za kaj pokuriti. A žal nam ritem življenja pogosto ne dopušča, da bi večerjo zaužili dovolj zgodaj.

Boljši nadzor nad glukozo

Če v večernih urah uživate zdrave prigrizke, to posameznikom, ki trpijo za določenimi bolezenskimi stanji, pomaga nadzorovati glukozo v krvi. "Za sladkorne bolnike, ki trpijo za diabetesom tipa 1, lahko uživanje hrane v večernih urah pomaga nadzorovati raven glukoze," razlaga prehranska strokovnjakinja Lauren Manaker.

Trebušna maščoba

Če si v večernih urah privoščite prigrizek ali večerjo, dietetiki opozarjajo, da to lahko vodi v nabiranje trebušne maščobe. "Da se znebite maščobe okoli trebuha, se večernim prigrizkom raje izognite," svetuje dietetičarka Trista Best. "Izkušnje kažejo, da so tisti, ki jedo samo podnevi, izgubili telesno težo, posebej na račun predela okoli trebuha." Zakaj je temu tako? "Če uživate hrano samo podnevi, to pomeni, da hrano zaužijete znotraj dvanajstih in ne petnajstih ur. Poleg tega hrana, ki jo uživate v večernih urah, običajno vsebuje več sladkorja in slabih ogljikovih hidratov, ki so znani po tem, da vodijo v nabiranje maščob v predelu trebuha," razlaga Bestova.

Zgaga

Uživanje hrane v večernih urah lahko povzroči zgago. Strokovnjaki svetujejo, da se v večernih urah izogibate predvsem uživanju začinjene hrane. Zgago največkrat povzročajo prehranske navade. Priporočljivo se je izogibati prenajedanju in ležanju takoj po obroku, zadnji obrok dneva pa naj bo vsaj tri ure pred spanjem, piše Yahoo.

Zbujanje sredi noči

Zbujanje sredi noči prekinja REM fazo, torej fazo, ko globoko spimo. Vemo pa, da pomanjkanje ali slaba kakovost spanca kratkoročno povzročata zmanjšano pozornost in druge težave. Podatki kažejo, da se tisti, ki uživajo hrano manj kot tri ure pred spanje, sredi noči pogosteje zbujajo. Če uživate hrano vsaj tri ure pred spancem, ponudite telesu dovolj časa, da hrano prebavi.

Polnijo se glikogenske zaloge

Čeprav ima uživanje hrane po sedmi uri zvečer več negativnih učinkov, je pozitivno za tiste, ki se rekreirajo zvečer. Takšna rutina ima lahko namreč veliko prednost za mišice, saj jim daje možnost, da se po vadbi regenerirajo. "Za tiste, ki trenirajo v večernih urah, glikogen pohaja zelo hitro. Zato nam polnjenje glikogenskih zalog s hrano daje energijo za naslednje jutro," razlaga svetovalka za prehrano Rachel Fine. "Pozna večerja pomaga stimulirati mišično beljakovinsko sintezo, ki pomaga pri regeneraciji mišic," dodaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija