PODAJALI SO SI NAS KOT ŽOGICO: Kar tri državne institucije ne vedo, kdo je v Žusterni postavil kolesarski števec (FOTO)

Koper

Med ustjem Badaševice in Žusterno, kjer trenutno urejajo nasip, se je konec lanskega leta pojavila naprava za štetje kolesarjev. S tem v zvezi smo želeli pridobiti več informacij, denimo to, kaj je namen števca in kolikšna je vrednost naložbe, a se je zataknilo že pri prvem, precej osnovnem vprašanju – kdo ga je pravzaprav postavil tja.

V zvezi z novo pridobitvijo ob kolesarski stezi v Žusterni smo se najprej obrnili na koprsko občino, kjer so nas napotili na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), rekoč, da je to v njihovi domeni.

Vendar pa so nam na DRSI postregli s presenetljivim odgovorom: "Postavitev tabel za štetje kolesarjev na območju Kopra ni v pristojnosti Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI). Ker gre za postavitev v varovalnem pasu državne ceste je soglasje za postavitev DRSI izdala investitorju Regionalnemu razvojnemu centru Koper. Za vse informacije glede tabel se prosim obrnite na njih."

To smo tudi storili, a so nam na Regionalnem razvojnem centru (RRC) Koper pojasnili, da števca kolesarjev ni postavila njihova institucija. "Po naših informacijah ga je postavila prav DRSI, kar pa lahko preverite še na Mestni občini Koper. Zanke za štetje kolesarjev in pešcev, ki so vgrajene v tla, so v Kopru postavljene tudi v podhodih v Ulici 15. maja med policijsko postajo in Cestnim podjetjem Koper ter na Istrski cesti proti glavni avtobusni postaji," so dodali.

"Ker istrske občine v prihodnjih letih načrtujejo nadaljnji razvoj kolesarske mreže, je realno pričakovati, da bodo števce kolesarjev (v različnih oblikah) v prihodnosti še postavljale zato, da bi z njimi preverjale gostoto kolesarskega prometa na posameznih odsekih. Ti podatki so v pomoč pri sprejemanju odločitev, kje je smiselno urediti kolesarske steze," pojasnjujejo na RRC Koper.

Kar tri državne institucije torej ne vedo, kdo je postavil omenjeni števec? Drugo vprašanje, ki se odpira, pa je, zakaj je kolesarski števec postavljen na lokacijo v Žusterni, kjer je že urejena kolesarska steza? Iz odgovora RRC Koper je namreč razbrati, da je namen kolesarskih števcev prav ta, da pomagajo pri odločitvi, ali je nekje smiselno urediti kolesarsko stezo.

"Števci takšne oblike, kot je števec v Žusterni, so namenjeni spodbujanju trajnostne mobilnosti. Lepo vidno navajanje števila kolesarjev, ki so peljali mimo števca, izpostavlja pomen kolesarske poti, na kateri je števec postavljen. To naj bi bila spodbuda ostalim prebivalcem in turistom, da pri dnevnih opravkih ali ogledih znamenitosti, uporabijo kolo in ne avto," so naknadno, po objavi našega članka, še sporočili iz RRC Koper. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Insulo |  04 .02. 2020 ob  10: 18
Vprasajte AVP (agencija za varnost prometa) eno izmed lopovskih kanalov za praznjenje drzane blagajne (t.i. Mesalcei megle ala sazas ipd....)
Tiramola  |  03 .02. 2020 ob  23: 47
Država špijonira kolesarje.
Podobno kot Kitajci.....
Tashy |  03 .02. 2020 ob  23: 02
En od takih števcev se je pojavil tudi v Kranju, ob urejeni kolesarski poti. Skoraj zagotovo lahko trdim, da je tudi tu prava enigma kdo je postavitev odobril..
Tine |  03 .02. 2020 ob  22: 34
-2
Na občini koper sploh ne vedo, kaj delajo. Verjetno je to spet kakšen zaseben projekt županovih svetovalcev ala pahor, šuc in podobni pajacoti