POČIVALŠEK NA DELOVNEM OBISKU V TRSTU: Pogovarjal se je o gospodarskem sodelovanju, obiskal tudi slavno pražarno kave Illycaffè (FOTO)

Trst

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je bil na povabilo Slovenskega deželnega gospodarskega združenja v petek na delovnem obisku v Trstu. S sogovorniki v vrstah slovenske manjšine in vodstva Furlanije-Julijske krajine se je pogovarjal o intenziviranju sodelovanja med Slovenijo in obmejno italijansko deželo. Usklajevanja se bodo nadaljevala jeseni.


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je ob obisku Trsta srečal tudi z izvršnim direktorjem Illycaffè Massimilianom Poglianijem.

Počivalšek se je srečal s predstavniki glavnih gospodarskih organizacij ter nekaterih podjetij slovenske manjšine in z deželnim ministrom za gospodarske dejavnosti Sergiom Emidiom Binijem, glavna tema pa je bila krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da so se sogovorniki dogovorili za intenziviranje sodelovanja na področjih turizma, čezmejnih projektov, inovacij in digitalizacije. Priložnosti po navedbah ministrstva obstajajo tudi za skupni nastop podjetij na tretjih trgih ter krepitev sodelovanja nacionalnih in regionalnih agencij za spodbujanje internacionalizacije in promocije podjetništva ter obrtnih in gospodarskih združenj.

Počivalšek in Bini sta se tako zavzela za skupno kontinuirano sodelovanje, iskanje skupnih sinergij in določitev skupnih aktivnosti za nastop na globalnih trgih. Kot so zapisali na ministrstvu, sta se namreč strinjala, da se gospodarstvi Slovenije in Furlanije-Julijske krajine soočata s podobnimi izzivi, kot so izvozna naravnanost, pomanjkanje delovne sile, visoka konkurenca na globalnih trgih. Srečanja se bodo zdaj na strokovni ravni, k nadaljevala v septembruo bosta obe strani določili konkretne projekte sodelovanja.

Na srečanju z vodstvom Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, edinega gospodarskega združenja slovenske narodne manjšine v Italiji, in nekaterih podjetij slovenske narodnostne manjšine so se medtem po navedbah gospodarskega ministrstva dogovorili, da bo ministrstvo preučilo možnosti večje podpore gospodarskim organizacijam in podjetjem slovenskih zamejcev v Italiji. Počivalšek je obiskal tudi slavno pražarno kave Illycaffè ter se srečal z izvršnim direktorjem družbe Massimilianom Poglianijem. Popoldne se je udeležil odprtja prenovljenih prostorov potovalne agencije Aurora Viaggi. Ta po navedbah gospodarskega ministrstva pomembno promovira Slovenijo kot turistično destinacijo tako italijanskim gostom kot zamejskim Slovencem.

Minister je ob obisku izpostavil, da sta Slovenija in Italija odlični gospodarski partnerici, sosednji prijateljski državi, ki ju odlikujejo rastoči trendi na področju gospodarskega sodelovanja in z vzpostavljenimi močnimi povezavami. "Današnje srečanje me utrjuje v prepričanju, da v Evropi ne sme biti meja. Tudi v tej regiji moramo igrati igro povezovanja v gospodarstvu in skupaj konkurirati velikim globalnim igralcem," je včeraj dejal v luči nekaterih napovedi o zaostritvi nadzornega režima na italijansko-slovenski meji.

Počivalšek je poudaril pomen gospodarskega sodelovanja tako z Italijo kot z obmejno Furlanijo-Julijsko krajino. Ta je ena pomembnejših trgovinskih partneric Slovenije. Blagovna menjava je lani dosegla skoraj eno milijardo evrov, kar jo uvršča na tretje mesto med italijanskimi deželami, takoj za Lombardijo in Venetom. V Furlaniji-Julijski krajini je registriranih 108 podjetij slovenskih državljanov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija