KJE SO SLOVENSKE PREDNOSTI NA PODROČJU LOGISTIKE IN TRANSPORTA? Počivalšek na Bavarskem predstavil tudi drugi tir in Luko Koper

Slovenija

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v okviru dvodnevnega delovnega obiska na Bavarskem včeraj udeležil odprtja sejma Transport Logistic, ob katerem je izpostavil konkurenčne prednosti Slovenije na področju logistike in transporta. Na sejmu se pod pokroviteljstvom javne agencije Spirit Slovenija predstavlja 19 slovenskih podjetij.

Sejem v Münchnu je odprl nemški zvezni minister Andreas Scheuer, pristojen za gradbeništvo, promet in digitalno infrastrukturo, prisotnih pa je bilo tudi veliko ministrov iz drugih držav in ostalih diplomatskih predstavnikov.

Počivalšek je za STA izpostavil dobro kondicijo slovenskega gospodarstva, ki dosega nadpovprečno rast v EU. V nagovoru slovenskim podjetjem in njihovim poslovnim partnerjem je posebej poudaril tri prednosti slovenskega logističnega in transportnega sektorja.

Prva se nanaša na geostrateški položaj Slovenije, ki po Počivalškovih besedah leži v srcu Evrope. "Luka Koper omogoča dostop do srednje- in vzhodnoevropskih držav ter posledično najkrajšo povezavo z Daljnim vzhodom," je dejal.

Dodal je, da Slovenija izvozi več kot 80 odstotkov vsega, kar proizvede. "Zato ima naš logistični in transportni sektor dolgo tradicijo in sodobno znanje," je poudaril. V načrtu vlade je razpršitev izvoza, ki je trenutno odvisen predvsem od EU, pri čemer bo Luka Koper po Počivalškovih besedah igrala vse pomembnejšo vlogo.

Kot tretjo prednost pa je navedel prizadevanja vlade za nadaljnjo nadgradnjo infrastrukture. "Zato med drugim povečujemo kontejnerski terminal Luke Koper ter gradimo drugi tir Divača-Koper in drugo cev Karavanškega predora," je poudaril minister. "Vse to so logistične investicije, ki bodo slovenskemu gospodarstvu prinesle lažji nastop na tujih trgih, našim logističnim podjetjem pa bodo omogočile, da si na svetovnem trgu odrežejo večji kos kruha," je dodal.

Poudaril je še, da gredo svetovni trendi v smer skupnega slogana Slovenije, ki se glasi Green, Creative, Smart (Zelena, kreativna, pametna): "Iščejo se zelene rešitve, imamo kreativne ideje, ob tem pa s pametnimi odločitvami povečujemo poslovne možnosti našega gospodarstva."

Minister je na razstavnem prostoru Slovenije gostil sprejem za poslovne partnerje 19 slovenskih podjetij, na razstavnem prostoru pa se je srečal tudi s predstavniki vseh slovenskih podjetij. Ob tem je pohvalil organizacijo, nad katero je bdela agencija Spirit. "Pripravila je vrhunsko predstavitev naših podjetij, zato naša ponudba nadpovprečno izstopa," je poudaril. S svojimi predstavitvami so se po njegovih navedbah izkazala tudi vsa sodelujoča podjetja.

Sejem Tranport Logistic je eden od vodilnih sejmov na tem področju na svetu. Letos poteka med 4. in 7. junijem. Vključuje logistiko, mobilnost, informacijske tehnologije in upravljanje dobavnih verig.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija