PO RIBIČU ODLETEL ŠE MARIBORSKI PREDSEDNIK UPRAVE: Zatrjuje, da za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov

Slovenija

Nadzorni svet družbe Elektro Maribor je na četrtkovem nadaljevanju izredne seje razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča, so tudi uradno sporočili iz omenjenega podjetja ter dodali, da bo do izbire novega predsednika uprave kot začasni vršilec dolžnosti družbo vodil Jože Hebar, doslej sicer predsednik nadzornega sveta družbe.

Kot so ob tem še sporočili iz družbe, so se nadzorniki za razrešitev odločili iz več razlogov, med katerimi navajajo zamude pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, slabo pripravljenost družbe na zeleno transformacijo, pomanjkljiv nadzora nad delovanjem hčerinskih družb, pa tudi omajano zaupanje s strani nadzornega sveta.

Sovič, ki je bil na tem položaju vse od leta 2012, je za STA potrdil, da je seznanjen z odločitvijo nadzornega sveta, a te za zdaj še ni komentiral. Je pa že pred sejo zatrdil, da za prekinitev mandata ni utemeljenih razlogov, saj družba že vrsto let posluje uspešno in tudi v epidemiološko zahtevnih razmerah zagotavlja neprekinjeno poslovanje ter stabilnost oskrbe prebivalstva in gospodarstva z električno energijo.

Boris Sovič

Ob tem velja omeniti, da je bil Sovič nekoč mariborski župan iz vrst SD, po navedbah nekaterih medijev pa naj bi bil začasni direktor Hebar, v javnosti znan kot direktor podjetja Kapsch Slovenija, ki se je pred leti na Darsovem razpisu neuspešno potegovalo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, blizu stranki NSi.

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa zaključil s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Gre za že drugo zamenjavo na čelu kakšnega od slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, potem ko je nadzorni svet prejšnji teden razrešil dolgoletnega prvega moža Elektra Ljubljana Andreja Ribiča. Se je pa zapletlo pri poskusu menjave vodstva v družbi Gen-I, kjer skupščina ni potrdila Roberta Goloba za nov mandat, vendar podpore ni dobil niti njegov protikandidat Jure Soklič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  12 .11. 2021 ob  17: 03
-1
rekah namesto regaqah
Istriano |  12 .11. 2021 ob  17: 02
Ištrijan kaj nisi vedel da imamo bistveno več sončnih dni kot Nemčija, ki je pred nami z inštalirano kapaciteto sončnih elektrarn? Veš koliko term je v Sloveniji? Koliko elektrarn izkorišča geotermalno energijo? Niti ena pri nas. Ali veš da bi lahko zgradili na naših regah še 150% več hidroelektrarn? Verjetno ne veš. Kako pa jadrajo in srfajo pri nas? Na umetni veter? Pri nas je potenciala kolikor hočeš, tudi investitorji so, ampak država in tako dinozavri kot je Sovič samo bremzajo in bremzajo.
Ištrijan |  12 .11. 2021 ob  12: 31
Me zanima kdo naj bi bili tej mladi sposobni medežerji?! Zanima me tudi kje je v sloveniji ta silni veter, ki bo nadomestil klasične energetske vire?! Zanima me tudi kje so v sloveniji te prostrane površine, ki bi jih posejali s sončnimi paneli, da bi nadomstili klasične energetske vire?!........PRAVLJICE!!

Veter in sonce sloveniji ne bo nikoli zagotovilo energetsko neodvisnost. In nikdar ne bodo uspela napajat "potencialno" električne avte v vsakem gospodinsjtvu!!
Istriano |  12 .11. 2021 ob  11: 45
Boris Sovič je bil 100% političen in strankarski predsednik uprave, tako da nismo ravno dosti izgubili. V Sloveniji imamo ogromno mladih sposobnih strokovnjakov, ki ga bodo zlahka nadomestili in nas peljali od premoga in jedrske energije, za kar se imamo zahvaliti predvsem Sovičevi stranki, v 21. stoletje sončni, vetrni, geotermalni in drugim modernim način pridobivanja energije nasproti.
vseved |  12 .11. 2021 ob  09: 59
Še malo pa bomo brali ob svečah.