PO PRETRESLJIVI NOVICI O DOJENČKU IZ KOPRSKE PORODNIŠNICE: Oglasilo se jih je še več; se jim je pripetila podobna tragedija?

Koper

Pretresljiva novica o trgovini z novorojenčki, ki naj bi se dogajala v jugoslovanskih porodnišnicah pred skoraj 40 leti, je v mahu zajela tudi Slovenijo. Mnogi menijo, da se je odprla Pandorina skrinjica, v odzivih se sprašujejo, kako je do česa takega sploh lahko prišlo, nekateri prebranemu ne morejo verjeti, spet drugi se zgražajo, veliko je tudi sočustvovanja. A kar je še bolj zaskrbljujoče, so pod komentarji novice, da naj bi pred 37 leti zdravniki v Srbijo prodali tudi otroka, rojenega v koprski porodnišnici, na dan prišli novi primeri, ki bi bili lahko podobni.

Konec tedna smo poročali o primeru, ko naj bi pred 37 leti zdravniki v Srbijo prodali tudi otroka, rojenega v koprski porodnišnici. Posvojenec se bo sedaj s svojo biološko mamo, ki je ves čas živela v prepričanju, da je sin mrtev, prvič srečal za božič.

Zgodba je marsikomu orosila oči, sprožila je tudi veliko zgražanja. "Ni besed za tako izprijenost. Sploh pa tega ne bi pričakovala od zdravnikov pod Hipokratovo prisego," je pod objavo novice na našem Facebook profilu zapisala ena od komentatork. "Zgodba mi je vzela dih. Kaj vse nekateri počno za denar. Nič jim ni sveto," se glasi še en izmed komentarjev.

Da se je odprla Pandorina skrinjica, pravijo nekateri, ko so se začela nizati sumničenja, da so bili morda takšnemu oz. podobnemu primeru priča tudi sami.

Med drugim so se oglasile tudi ženske, ki so jim otroka odvzeli in jim dejali, da je mrtev. Matere naj ne bi videle mrtvih otrok, niti jim jih niso dali za pokopati. "Rekli so, da je pripravljena za skupni pokop na Žalah, da pa je nikjer na Žalah ni vpisane pod imenom in priimkom, še do danes ne," je eden od opisanih primerov. Takšnih primerov, ko matere niso videle otrok, ker naj bi bili mrtvi, pa naj bi bilo še več, sodeč po komentarjih na družbenem omrežju. Ob tem se pojavljajo ugibanja, ali so morda še živi.

Oglasil se je tudi moški, rojen leta 1959 v Kopru. Sprašuje se, kje je njegov brat dvojček. "Šele objava o teh dejanjih mi je dala misliti," je zapisal. Pod objavami pa je zaslediti tudi nekaj primerov, ko naj bi v porodnišnicah prišlo do zamenjav otrok.

Imate tudi vi svojo zgodbo in bi jo radi delili z nami? Pišite nam na urednistvo@regional.si.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija