DIH JEMAJOČA ZGODBA UKRADENEGA DOJENČKA: Iz koprske porodnišnice so ga prodali v Srbijo, mati živela v prepričanju, da je mrtev

Koper

V teh dneh je Slovenijo pretresla novica o trgovini z novorojenčki, ki se je v jugoslovanskih porodnišnicah dogajala pred skoraj 40 leti. V kriminalni združbi so sodelovale bolnišnice in centri za socialno delo. Kako je stvar potekala? Medicinsko osebje je novopečenim staršem povedalo, da so otroci po porodu umrli, v resnici pa so otroke prodali, je poročal TV Koper Capodistria. Na tak način naj bi izginilo od 6000 do 10.000 otrok, med njimi tudi otrok, rojen v koprski porodnišnici.

Fotografija je simbolična.

V društvu Izginuli dojenčki Beograda opozarjajo na trgovino z novorojenčki, ki se je v jugoslovanskih porodnišnicah dogajala pred skoraj 40 leti. Kot pravijo, imajo tri primere, ki naj bi bili povezani s Slovenijo. "To je bil organiziran sistem, ki se je ukvarjal s krajo in prodajo tujih, šele rojenih otrok. Šlo je za isti sistem, glede na to, ali se je dogajalo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Makedoniji ali Srbiji, torej v nekdanjih jugoslovanskih republikah," je za televizijo pojasnila Milena Janković iz društva. Pred 37 leti naj bi zdravniki v Srbijo prodali tudi otroka rojenega v koprski porodnišnici.

Njegovo ime je bilo ob rojstvu Sašo, kot posvojenec je Zoran. S posvojitelji se je kmalu po rojstvu preselil v Srbijo. Ves čas je sumil, da je posvojen, na kar mu je dala slutiti bolnišnična zapestnica z njegovim rojstnim imenom. "Njegovi posvojitelji, ki so že pokojni, so shranili zapestnico, ki jo je otrok dobil ob rojstvu. Na njej je bilo ime porodnišnice, mesto in številka, pod katero je bil dojenček rojen," je povedala Jankovićeva.

Z nekaj poizvedovanja je Zoran prišel na sled svoji biološki mami, ki je ves čas živela v prepričanju, da je sin mrtev. Z njo se bo prvič srečal za božič.

Prostori nekdanje koprske porodnišnice

Porodnišnica se je iz Kopra v 90. letih prejšnjega stoletja preselila v Splošno bolnišnico Izola, kjer o opisanem primeru niso obveščeni. Kot so pojasnili za televizijo, "bolnišnica pri svojem deli spoštuje vse predpise, ki urejajo področje zdravstvenih obravnav pacientov in pacientovih pravic, prav tako spoštuje tudi čas hrambe zbirk zdravstvene dokumentacije. To velja tudi za hrambo zbirk podatkov medicinske dokumentacije, ki jih je prejela od nekdanje porodnišnice v Kopru."

V društvu Izginuli dojenčki Beograda dodajajo, da bodo zadevo prijavili organom pregona, če tega ne bosta storili vpleteni osebi, je še poročala koprska televizija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  15 .12. 2019 ob  20: 49
Meni dih vzame misel na to, kaj še vse so zaudarjajoči ★titovi udbo-komunisti★ počeli poleg tega. Seveda poleg že znanih trgovine z mamili, cigareti, reketiranjem in umori Jugoslovanov doma in po tujini, itd, itd, itd. In še posebej kaj so naučili svoje genetsko retardirane in nesposobne sinove, ki so, moj Bog, še danes vsepovsod med nami.