PO PODRAŽITVI CEN V GARAŽNI HIŠI FORNAČE: Boste morali za parkiranje več odšteti tudi drugod po Obali?

Koper

Nedavna podražitev dnevnega parkiranja v garažni hiši Fornače je sprožila ugibanja o podobnih podražitvah drugod po slovenski obali, vendar lokalna komunalna podjetja, ki upravljajo z večino parkirišč, bistvenih podražitev niso uvedla, prav tako jih za zdaj niti ne načrtujejo. Parkirnine zagotavljajo tudi vir za vzdrževanje parkirnih površin.

Garažna hiša Fornače predstavlja glavni dostop za vse, ki se z osebnim avtomobilom namenijo v Piran. Zato je v zadnjem obdobju odmevala odločitev novega lastnika garažne hiše, družbe PH Amfora, da podraži parkiranje, in sicer z 1,70 na 1,90 evra za uro parkiranja, medtem ko se je cena celodnevnega parkiranja (nad desetimi urami) zvišala iz 17 na 19 evrov. Pri tem so sicer cene mesečnih abonmajev za domačine ostale nespremenjene.

Cene parkiranja po obalnih mestih se sicer niso bistveno zvišale in tudi v bližnji prihodnosti ne kaže na večje podražitve.

V javnem podjetju Okolje Piran, kjer med drugim upravljajo s parkirnimi površinami v mestnem jedru, parkirišču Fornače, garažni hiši Arze in tamkajšnjim zunanjim parkiriščem, so pojasnili, da večina cen, ki jih zaračunavajo na svojih parkiriščih, velja vse od leta 2012. V tem času, točneje leta 2013, se je cena parkiranja v Strunjanu in Fiesi celo znižala iz 1,20 evra na uro na evro na uro.

Cene parkiranja zaenkrat ostajajo iste, vendar v Okolju ne izključujejo možnosti spremembe cene. Ob tem so spomnili, da bodo po zaključku izgradnje novega zdravstvenega doma v Luciji prevzeli v upravljanje novih 170 plačljivih parkirnih mest.

Kot so še poudarili v Okolju Piran, parkirnine na zaračunavajo zgolj zaradi prihodkov, temveč tudi zaradi zagotavljanja prostih parkirnih mest za uporabnike, ki so jim le-ta dejansko namenjena: "Ugotavljamo namreč, da kjer so parkirna mesta brezplačna, so ta zasedena skozi ves dan, uporabniki, ki so jim parkirna mesta namenjena, pa nimajo kje parkirati." Poleg tega imajo z zaračunavanjem parkirnine zagotovljen tudi vir za vzdrževanje parkirnih površin.

V Izoli bo s 23. decembrom stopil v veljavo nov cenik in režim parkiranja na plačljivih parkiriščih v upravljanju Komunale Izola. Pri tem so dodali dve novi parkirišči, in sicer parkirišče TPC Livade, kjer je možno parkiranje do dve uri brezplačno z obvezno označitvijo ure prihoda in parkiranje z abonmajem, ter parkirišče pod Osnovno šolo Vojke Šmuc, na katerem je možno parkiranje z abonmajem.

Prav tako se zvišuje cena parkiranja za avtodome, in bo za 24- urno parkiranje med 1. aprilom in 30. septembrom treba po novem odšteti 20 in ne več 15 evrov. Z izjemo omenjenih minimalnih popravkov cenika se vse ostale cene in režimi dela ne spreminjajo, so zagotovili v izolski komunali.

V Marjetici Koper, ki upravlja z občinskimi parkirišči, so spomnili, da cene parkiranja določa mestna občina. Sicer pa v letošnjem letu niso spreminjali cen parkiranja, prav tako v tem trenutku nimajo informacij o tem, da bi se cenovna politika v letu 2020 kakorkoli spreminjala.

V teh dneh so v Marjetici sicer pod režim plačljivih parkirišč prejeli v upravljanje novo območje Pod deteljico, ki so ga tudi že uredili in opremili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija