Italijanski proizvajalec čokolade Ferrero je v ponudbo dal tudi vegansko različico priljubljenega lešnikovega namaza Nutella. Ta je na voljo v Italiji, Franciji in Belgiji. V družbi so pojasnili, da so se za ta korak odločili zaradi spreminjajočih se okusov potrošnikov.
PO NOVEM OBSTAJA TUDI VEGANSKA NUTELLA: Na evropskih policah je že na voljo
Svet
Veganska Nutella ne vsebuje mlečnih sestavin, te so nadomestili s čičeriko in riževim sirupom, je sporočilo Ferrera povzela francoska tiskovna agencija AFP.
Italijanska družba je poudarila, da pri okusu Nutelle, ki je na trgu 60 let in jo je mogoče kupiti v okoli 170 državah sveta, niso sprejemali nobenih kompromisov.
Kot so zapisali pri Ferreru, ki ima v lasti tudi znamke Kinder, Tic Tac in Ferrero Rocher, se vedno več potrošnikov odloča za zmanjšanje ali prenehanje uživanja živalskih proizvodov.
So pa ob tem opozorili, da morajo biti ljudje z intoleranco na laktozo vseeno previdni pri uživanju rastlinske Nutelle, saj so jo izdelovali v tovarnah, kjer mlečne sestavine uporabljajo za druge izdelke.
Ferrero je bil tako kot druga živilska podjetja deležen številnih kritik zaradi uporabe palmovega olja za izdelavo Nutelle, s čimer spodbuja krčenje tropskih gozdov za vzpostavitev monokultur oljnih palm.
Podjetje je zato ustvarilo ločeno verigo za palmovo olje, za katero pravi, da omogoča sledenje palmovega olja, ki ga uporabljajo, do mlinov, s čimer zagotovijo, da ne prihaja iz nasadov, ki so podvrženi krčenju gozdov.
Tradicionalna Nutella sicer po navedbah proizvajalca vsebuje sladkor, palmovo olje, lešnike, mleko, kakav, lecitin in vanilin.
Namaz ima veliko privržencev po vsem svetu, tako od leta 2007 obstaja celo svetovni dan Nutelle, in sicer za to velja 5. februar.