PO IZLIVU V BADAŠEVICO, KI JE VZBUDIL SKRB KOPRČANOV: Takoj bi morali poklicati 112!

Koper

Včeraj smo poročali o zaskrbljenosti nekaterih Koprčanov, ki so se spraševali, kaj se izteka v reko Badaševico. Ti so pod videoposnetkom, objavljenem na družbenem omrežju Facebook, ugibali, ali gre za izliv fekalij ali česa še bolj nevarnega in strupenega. Kaj se dogaja z reko Badaševico, smo povprašali pristojne službe.

Z Agencije RS za okolje (Arso) so nam sporočili, da monitoringa na reki Badaševici ne izvajajo. Ob tem na Inšpektoratu RS za okolje in prostor opozarjajo, da je vsakdo, ki opazi v okolju neko stanje, ki bi lahko bilo posledica naravne ali druge nesreče, dolžan poklicati številko 112 in o tem obvestiti center za obveščanje. "Ta sproži ustrezno akcijo na terenu - intervencijo. V okviru akcije se ugotovi dejansko stanje in predvsem, ali so potrebni interventni, dodatni ukrepi s ciljem varovanja okolja in zdravja ljudi, ki jih izvede gospodarska javna služba (VGP Drava). Naj omenimo, da v primeru intervencij na terenu za ugotavljanje dejanskega stanja v okviru javne gospodarske službe obratuje tudi mobilna enota ekološkega laboratorija." Takojšnja prijava in ukrepanje sta bistvenega pomena. Če občani ne pokličejo na 112 takoj, ko zagledajo nenavaden izpust v reko, bo za ukrepanje lahko že prepozno.

Kot so še dodali na inšpektoratu, Zakon o varstvu okolja in Zakon o vodah, za izvedbo interventnih ukrepov v primeru okoljske nesreče na površinskih vodah (ne glede na to, ali je povzročitelj okoljske nesreče znan ali ne in ali je okoljska nesreča posledica naravnega pojava), predvideva sodelovanje službe po predpisih o vodah in službe za zaščito, reševanje in pomoč, določene po predpisih o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Stroške teh ukrepov pa krije država. "Če v teku postopka intervencijske skupine ugotovijo, kdo je povzročitelj onesnaženja, o tem obvestijo Inšpektorat za okolje in prostor, ki zoper onesnaževalca ustrezno ukrepa."

Na javnem komunalnem podjetju Marjetica Koper prijave glede izpustov v Badaševico niso prejeli. Kot so pojasnili, so stanje vseeno preverili danes zjutraj, izsledke pa ustno predali pristojni inšpekciji Mestne občine Koper. Tudi na Marjetici opozarjajo, da mora občan, ko zasledi nenavadne izpuste, nemudoma poklicati na 112.

Nenavadne izpuste v reko Badaševico je v tekočem letu že prijavila občanka, a so po pregledu ugotovili, da ne gre za strupene snovi ali fekalije, "ob obilnem deževju so se prelile usedline meteornih voda," so pojasnili na Marjetici, kjer v skladu z lokalno in državno zakonodajo takoj pristopijo k ogledom na terenu oz. lokaciji prijave. "V kolikor zaznamo izpuste, ki so v nasprotju z veljavno zakonodajo oz. so nevarni za zdravje in življenje občanov, izvedemo nemudoma vse ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja (obveščanje pristojnih služb, zamašitev oz. zajezitev izpusta, prijava na lokalno inšpekcijo)."

Glede včerajšnjega dogodka v Olmu ni nihče poklical niti koprskih gasilcev, prav tako niso bili nikoli obveščeni o morebitnih ogrožajočih izpustih v Badaševico. Če pa bi nekdo o izpustu obvestil regijski center za obveščanje, bi gasilci, v kolikor bi se izkazalo, da gre za okolju nevarno snov, poskusili zajeziti izpust. Če ne bi mogli ugotoviti, za kakšno snov gre, bi jo poslali na analizo, so postopke pojasnili na Gasilski brigadi Koper. "Smo pa gasilci v osnovi namenjeni zgolj nujnim primerom onesnaženja vod, za varovanje voda ima regijski center za obveščanje na razpolago druge, bolj specializirane službe, kot sta recimo VGP Drava ali SVOM, ki so za posredovanje v takih primerih tudi bolje opremljene," so še dodali.

Prijave glede izpustov v reko Badaševico pa niso prijeli niti na Policijski upravi Koper, nam je potrdila tiskovna predstavnica uprave Anita Leskovec.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija