AVTOŠOLE POD DROBNOGLEDOM: Zaradi zaznanih nepravilnosti nenapovedan nadzor

Slovenija

Agencija za varnost prometa, policija, finančna uprava ter inšpektorata za delo in za infrastrukturo danes začenjajo nenapovedan nadzor nad delovanjem avtošol. Kot so pojasnili ob obisku izpitnega centra v Ljubljani, bodo preverjali tehnično brezhibnost vozil in psihofizično stanje učiteljev ter kandidatov, pa tudi izvajanje zakonskih predpisov.

Dosedanji nadzori Agencije za varnost prometa (AVP) so pokazali nepravilnosti tako pri izvajanju programov usposabljanja kandidatov za voznike kot tudi prirejanje evidenc in kršitve pri vodenju predpisanih evidenc. Kot so poudarili na agenciji, bodo skupni okrepljeni strokovni nadzori lahko dosegli boljše delovanje šol vožnje ter prispevali k večji prometni varnosti.

Skupno akcijo okrepljenega strokovnega nadzora v šolah vožnje so začeli danes v izpitnem centru na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. Akcija pa bo trajala vse do konca leta, so napovedali danes.

V nadzorih bodo posebno pozornost namenjali še ustreznosti izvajanja usposabljanja kandidatov za voznike. Policija bo preverjala tehnično brezhibnost vozil šol vožnje, psihofizično stanje kandidatov in učiteljev vožnje, pozorni bodo tudi na uporabo mobilnega telefona med poučevanjem in izpolnjevanje predpisane dokumentacije, ki jo mora učitelj vožnje voditi sproti in ki jo mora imeti pri sebi.

Finančna uprava bo izvajala ločene nadzore zaposlovanja na črno ter morebitno neizdajanje računov. Inšpektorat za delo bo preverjal ustreznost zaposlovanja v šolah vožnje in morebitno prekomerno delo ter spoštovanje predpisanih pogojev dela, inšpektorat za infrastrukturo pa bo nadzor izvajal po zakonu o voznikih.

V.d. direktorice AVP Vesna Marinko je v izjavi ob začetku nadzora v Ljubljani poudarila, da morajo biti šole vožnje strokovne in kredibilne, kandidate za voznike pa morajo poleg tehnik vožnje tudi pripraviti na "zrelostni izpit oz. maturo iz varnosti na cesti".

Višji policijski inšpektor v sektorju prometne policije Generalne policijske uprave Matjaž Leskovar pa je opozoril na veliko odgovornost, ki jo za varnost v prometu nosijo šole vožnje.

Trenutno je v register vpisanih 134 šol vožnje. Lani je agencija za varnost prometa izvedla 138 strokovnih nadzorov v šolah, za letos pa načrtujejo, da jih bo več kot 160, saj so število nadzorov v drugi polovici letošnjega leta še dodatno okrepili.

Ob tem na AVP napovedujejo tudi več strokovnih nadzorov nad izvajalci tehničnih pregledov vozil do konca letošnjega leta. Agencija je namreč pristojna tudi za strokovne nadzore tehničnih pregledov vozil v pooblaščenih strokovnih organizacijah. V obdobju 2014–2018 so izvedli skupaj 464 strokovnih nadzorov (99 v 2014, 91 v 2015, 104 v 2016, 91 v 2017 in 79 v 2018). Do konca avgusta letos so opravili 56 strokovnih nadzorov, do konca leta pa napovedujejo, da jih bodo opravili več kot 150.

Dosedanji nadzori so med drugim razkrili nedosledno izvedene postopke meritev na primer delovanja zavor ali svetlobnih teles, opuščanje posameznih meritev, kateri izmerjeni rezultati se ne beležijo v zapisniku o tehničnem pregledu. Poleg tega so ugotovili tudi nedelujočo, poškodovano in manjkajočo merilno opremo. Na podlagi ugotovitev je agencija nekaterim izvajalcem tehničnih pregledov izrekla tudi prepoved izvajanja tehničnih pregledov do odprave nepravilnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija