KDO JE V LJUBLJANSKI ELITNI PETNAJSTERICI? V treh letih skoraj 12 milijonov evrov za 200 univerzitetnih izbrancev

Slovenija

Pogosto slišimo, da je visoko šolstvo v Sloveniji podhranjeno, da ni denarja za opremo in raziskave, osnove plače asistentov pa komajda presežejo tisoč evrov neto. A denar kljub temu je, le da je očitno rezerviran za izbrance. Univerza v Ljubljani (UL), ki šteje skupno 6000 zaposlenih, ima svojo elito profesorjev in drugih zaposlenih. Dvesto med njimi jih je v obdobju 2016–2018 zaslužilo skupno 11,8 milijona evrov z naslova avtorskih honorarjev, podjemnih pogodb in različnih dodatkov, danes razkriva spletna stran 24ur.com. Objavili so tudi lestvico petnajsterice, ki je na vrhu omenjenih zaslužkarjev.

Dodatke so jim izplačevali iz tržne dejavnosti, za delovno uspešnost, zaradi povečanega obseg dela, mentorstva. Sledijo še položajni dodatek, dopolnilno delo, dodatki za specializacijo ter dežurstvo, piše portal 24ur.com. K zneskom, ki jih je razkrila spletna stran, pa ni vključen promet na njihovih s.p.-jih in d.o.o-jih ter zavodih in inštitutih. Ob tem se poraja vprašanje, kako jim ob rednem delu na fakultetah uspe še raziskovati, delati prek svojega podjetja (ali podjetij), inštitutov ter zavodov - dan ima za vse vendarle le 24 ur, piše portal. 

Najvišje zneske so prejeli zaposleni na elektrotehnični, medicinski, strojni, gradbeni in upravni fakulteti - zlasti na račun tržne dejavnosti fakultet. Kot so ob tem navedli na spletni strani 24ur.com, pa med fakultetami, ki množično izplačujejo visoke honorarje, niso kot množično zastopanih našli Ekonomske in Pravne fakultete.

Na vrhu dvestoterice največjih zaslužkarjev z UL (od leve proti desni): Janko Drnovšek, Marjan Bilban, Miha Boltežar

Spletna stran je objavila seznam petnajstih največjih zaslužkarjev. Kot rekorderja so izpostavili Janka Drnovška s Fakultete za elektrotehniko, ki je v treh letih ob redni plači prejel skoraj 197 tisoč evrov 'dodatkov' oziroma povprečno 5472 evrov bruto mesečno. Povprečna slovenska bruto plača znaša 1737,40 evra na mesec, kar pomeni, da je znesek, ki ga je preračunano na mesec prejemal Drnovšek, enak 3,2 povprečne slovenske bruto plače. Vsega skupaj je v treh letih prejel za 114 povprečnih slovenskih bruto plač. Za spletno stran 24ur je Drnovšek zatrdil, da je plačana vsa ekipa in ne samo on, poudaril je še, da gre za dobičkonosno disciplino. 

V prvi petnajsterici od skupno 200 profesorjev in zaposlenih na ljubljanski univerzi, ki so v zadnjih treh letih prejemali najvišje honorarje oziroma take in drugačne 'dodatke' k osnovni plači, so se po poročanju spletne strani zanašla naslednja imena: 

 • Janko Drnovšek s Fakultete za elektrotehniko (dodatki: 197 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 378 tisoč evrov),
 • Marjan Bilban z Medicinske fakultete (dodatki: 156 tisoč evrov, bruto plače niso razkrili),
 • Miha Boltežar s Fakultete za strojništvo (dodatki: 148 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 294 tisoč evrov),
 • Peter Pregelj z Medicinske fakultete (dodatki: 147 tisoč evrov, bruto plače niso razkrili),
 • Ana Petkovšek s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (dodatki: 143 tisoč evrov, bruto plače niso razkrili),
 • Janez Trontelj ml. s Fakultete za elektrotehniko (dodatki: 114 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 187 tisoč evrov),
 • Metka Volavšek z Medicinske fakultete (dodatki: 113 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 265 tisoč evrov),
 • Nina Zidar z Medicinske fakultete (dodatki: 110 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 268 tisoč evrov),
 • Vane Antolič z Medicinske fakultete (dodatki: 109 tisoč evrov, bruto plača: niso posredovali),
 • Matjaž Dolšek s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (dodatki: 108 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 240 tisoč evrov),
 • Primož Pevcin z Upravne fakultete (dodatki: 108 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 232 tisoč evrov),
 • Alojz Ihan z Medicinske fakultete (dodatki: 103 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 260 tisoč evrov),
 • Žarko Finderle z Medicinske fakultete (dodatki: 102 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 244 tisoč evrov),
 • Matjaž Mikoš s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (dodatki: 102 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 263 tisoč evrov) in
 • Tatjana Avšič Zupanc z Medicinske fakultete (dodatki: 101 tisoč evrov, skupaj z bruto plačo: 264 tisoč evrov). 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija