PO ITALIJI VSTOP 'OTEŽUJE' TUDI AVSTRIJA: Brez karantene samo še trikrat cepljeni in preboleli

Svet

V Avstrijo bodo od danes brez obvezne karantene lahko vstopili le še cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Za vse, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, pa bo ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo bo mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Obvezna bo tudi registracija na spletnem portalu.

Povsem brez omejitev bodo sicer le prebolevniki in cepljeni s poživitvenim odmerkom. Tudi tisti, ki so sicer cepljeni, a ne s poživitvenim odmerkom, bodo namreč morali v samoizolacijo. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur.

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Posebna pravila bodo poleg tega veljala za otroke. Mlajši od 12 let bodo sicer morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo medtem vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Tudi za dnevne migrante bo veljala izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran), je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ta poostrena pravila glede vstopa v državo prinašajo s sabo velike izzive, predvsem za osebe, ki v času praznikov potujejo v tujino. A obenem so prav v tem trenutku nujna, da bi v Avstriji zavrli širjenje omikrona," je ob napovedi v petek poudaril zdravstveni minister Wolfgang Mückstein.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .12. 2021 ob  10: 47
Pa se vedno vam ni jasno? Bebci, naslednje leto dovoljen vstop v drzavo samo z 26 boosterji. OVCEEEEEEEEEEEE