Plinski terminal iz Žavelj na drugi konec Istre?

Evropska komisija bo o seznamu prednostnih energetskih projektov, med katerimi naj bi bil tudi plinski terminal (uplinjevalnik) v severnem Jadranu, po poročanju Dela odločala 11. oktobra. Medtem pa ostajajo ugibanja, kaj se bo v prihodnjih dneh zgodilo z načrtovanim terminalom v Žavljah.

 

Predstavniki organizacije Alpe-Adria Green so tako predlagali, da bi ga postavili na vrtalni ploščadi Ivana A v morju pred Puljem, od katere so doslej zgradili dva plinovoda, proti Hrvaški in Italiji. Gre za plinsko vrtalno ploščad, ki je v lasti Inagipa, skupnega podjetja hrvaške Ine in italijanskega Enija.

V Italiji se 18. oktobra izteče rok, do katerega je okoljevarstveni postopek za Žavlje zamrznjen. Po tem se s terminalom v Žavljah lahko zgodi vse: lahko dobi italijansko okoljsko dovoljenje, lahko ga minister povsem odpiše ali pa ponovno zamrzne za nadaljnjega pol leta.

 

Vojko L. |  09 .10. 2013 ob  11: 38
Še enkrat. Velika škoda, da se terminal ne instalira v našem delu že dokaj degradirane obale. Le kakšna je razlika med naftnim in plinskim terminalom?!!!
Plinski bi lahko navrgel veliko novcev, naftni pa... to, kar že imamo.