PIRANSKO SODIŠČE UGODILO OBČINI IZOLA: Dovolilo odlog izvršbe do odločitve Vrhovnega sodišča

Izola

Kot kaže, Občini Izola ne grozi izvršba v višini 1,9 milijona evrov in občani niso ogroženi. Iz kabineta izolskega župana so namreč danes sporočili, da so prejeli sklep Okrajnega sodišča v Piranu, s katerim jim to dopušča odlog izvršbe vse do zaključka revizijskega postopka pred Vrhovnim sodiščem RS. Slednje lahko sodbo, na podlagi katere je Občina Izola dolžna plačati terjatev do podjetja R Mercuri, tudi spremeni.

"Odločitev sodišča o odlogu izvršbe pove, da se v občinske parcele, ki bi se jih prodajalo za namen poplačila dolga, ne bo posegalo," so še zapisali v občini, kjer se pripravljajo na sprejem rebalansa proračuna, s čimer bi zagotovili sredstva za poplačilo tega dolga.

Odlog izvršbe dopušča 1. odstavek 71. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju, ki pravi, da lahko sodišče na dolžnikov predlog popolnoma ali deloma odloži izvršbo, če dolžnik izkaže za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpel nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo in da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga lahko nastane upniku, če je zoper odločbo, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba, vložil izredno pravno sredstvo (v tem primeru revizijo).

Podjetje R Mercuri in občina sta v sporu zaradi zemljišča, ki ga je podjetje kupilo 2005 in ga nato znatno ceneje prodalo, ker zanj niso prenehale veljati prostorske omejitve. Zaradi izgubljene poslovne priložnosti je občino tožilo za nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, terjatev je postala izvršljiva v začetku leta.

Občina je sredi januarja vložila ugovor in predlog za odlog. Okrajno sodišče je presodilo, da zanj obstajajo posebno upravičeni razlogi in izvršbo zadržalo za 40 dni, ki se iztekajo danes. Občina je predlagala drugačno izvršilno sredstvo in zoper sodbo o izvršbi vložila tudi revizijski postopek na vrhovnem sodišču. Sklep, ki omogoča odlog izvršbe, še ni pravnomočen, saj ima upnik R Mercuri možnost pritožbe, so še sporočili z občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  27 .02. 2019 ob  20: 13
Sramotna odločitev sodišča. In kot je že navedel ManofSteel, je očitno, da obstajajo v Sloveniji dvojna sodniška merila ter pred sodiščem nismo vsi enaki... Kaj bo dobila sodnica za to potezo?
ManofSteel |  27 .02. 2019 ob  13: 40
Komunistične knjižnice še pojejo...nemože nam niko ništa, jači smo od sudbine...tako nekak to deluje v bananistanu ! Ko pa pade izvršba na navadnega smrtnika...takoj poberejo nepremičnino. Olah je že preizkusila to grenkobo...najbrž ni edina. kajne ?