PIJETE V TEH VROČIH DNEH DOVOLJ TEKOČINE? Ugotovite s preprostim trikom

Trendi

Ko so temperature tako visoke kot v teh dneh, obstaja večje tveganje za dehidracijo, zlasti pri ljudeh, ki veliko časa preživijo zunaj. Čeprav vsi vemo, da je dva litra tekočine minimum, ki bi ga morali vnesti v telo, tega pogosto ne upoštevamo. Kako s preprostim trikom preveriti, ali smo dehidrirani?

Potreben dnevni vnos vode v telo je odvisen od številnih dejavnikov, med katerimi so starost, spol, splošno zdravstveno stanje, vsakodnevne telesne aktivnosti, pa tudi denimo podnebje, v katerem živimo. Optimalen dnevni vnos se giblje med 1,5 in dvema litroma tekočine, predvsem vode.

Fizično aktivni ljudje bi morali na dan spiti še več tekočine: ženske do 2,5 litra vode na dan, moški pa do 3,5 litra.

Večina odraslih bo s telesno aktivnostjo izgubila od dva do tri litre vode na dan, če bodo izpostavljeni soncu ali telesni aktivnosti, pa bodo izgubili še več tekočine.

Kako preveriti, ali pijete dovolj tekočine?

Eden od načinov, da preverite, ali ste dehidrirani, je - verjeli ali ne -, da se stisnete. Koža, ki je dovolj hidrirana, je elastična in se hitro vrne v prejšnji položaj. Če se koža počasi vrača, je rahlo dehidrirana in to pomeni, da je čas za kozarec vode.

Obstajajo pa še boljši kazalniki, da telo potrebuje tekočino. Simptomi, kot so letargija, glavobol ali suha usta, kažejo na dehidracijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija