PET ALI VEČ ČLANOV KJN NAJ BI IZSTOPILO IZ STRANKE: Bržan odvzel pooblastila odvetniški družbi Matoz (FOTO, VIDEO)

Koper

Vse glasnejše so informacije o tem, da naj bi se stranka Koper je naš (KJN) razklala na dva dela. Zapustilo naj bi jo pet ali celo več članov, ki bi na eni od prihodnjih sej občinskega sveta ustanovili svoj svetniški klub. Koprski župan Aleš Bržan je danes sicer sklical prvo izredno sejo mestnega sveta.

Prva izredna seja občinskega sveta MOK

Koprski občinski svet je danes na izredni seji soglasno sprejel sklep, s katerim župana Aleša Bržana pooblašča za zastopanje v postopkih, ki jih je pred upravnim sodiščem sprožil nekdanji koprski župan Boris Popovič. Bržan je povedal, da bo naprej pooblastil odvetniško pisarno, ki bo še danes pripravila odgovore na zahtevo za začasno odredbo.

S sklepom, sprejetim na vsega nekaj minut trajajoči seji, je občinski svet Bržanu podelil posebno pooblastilo za opravo vseh procesnih dejanj in zastopanje pred upravnim sodiščem v pritožbi Borisa Popoviča na sklep občinskega sveta z dne 21. decembra lani. Tedaj so občinski svetniki na ustanovni seji potrdili županski mandat Bržanu in zavrnili Popovičevo pritožbo.

Boris Popovič

Popovič je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je dolgoletni koprski župan podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ki pa je ugovor zavrnila, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan. Popovič se je nato pritožil še na koprski občinski svet, ki pa je njegovo pritožbo na ustanovni seji 21. decembra zavrnil in tedaj za župana potrdil Bržana.

Popovič je nato prejšnji četrtek prek pooblaščenca na upravno sodišče vložil pritožbo, o kateri mora sodišče odločiti v 30 dneh, in naknadno še zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče prekinilo izvrševanje funkcije župana do pravnomočne odločitve o pritožbi.

Današnje pooblastilo je bilo potrebno, ker se Popovičeva pritožba nanaša na sklep občinskega sveta, s katerim so zavrnili pritožbo Popoviča zoper odločbo občinske volilne komisije in ugotovili, da lahko Bržan začne izvrševati župansko funkcijo.

Bržanovo izjavo po današnji ekspresni seji, ki je trajala vsega le nekaj minut, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Bržan preklical pooblastila odvetniški družbi Matoz

Bržan je po seji pojasnil, da so odvetniški družbi Matoz preklicali nekaj pooblastil, za zastopanje občinskega sveta pa bo pooblastil odvetniško pisarno Mužina, Žvipelj in partnerji, "ki bodo pripravili prav tako ekspresno tudi vse odgovore, ki se jih pač zahteva". Tako bodo po njegovih besedah še danes odgovorili na Popovičevo zahtevo za izdajo začasne odredbe.

"Nič ni narobe, če tudi politični del začne veliko bolj aktivno sodelovati tudi pri upravljanju občine in sodelovanju z občani," je poudaril župan. Ocenil je, da bo takšna rešitev tudi cenejša pri marsikateri proračunski postavki. Nekdanji župan Boris Popovič je, kot je znano, v svojem kabinetu imel številne svetovalce za različna področja.
Odvetnik Franci Matoz

Ob tej priložnosti je Bržan še navedel, da končne odločitve o izbiri vseh podžupanov še ni in da "bo trajalo še kak teden prav gotovo za to, da pade končna odločitev". Podžupani bodo vsaj štirje, če jih bo morda več, pa bo treba funkcionalno razdeliti tudi njihova pooblastila in zadolžitve. Na vprašanje o zamenjavah znotraj občinske uprave je odvrnil, da se o tem niso še nič pogovarjali in da glede tega nima komentarja.

Pet ali več svetnikov naj bi izstopilo iz KJN in ustanovilo svoj klub

Vse glasneje se širijo informacije o tem, da se je nekaj članov stranke Koper je naš (KJN) odločilo za to, da zapustijo svojega šefa Borisa Popoviča in se podajo na samostojno politično pot, so danes poročale Primorske novice. Informacije so neuradne, govori pa se o petih ali celo več posameznikih, ki bodo ustanovili svoj svetniški klub.

Mestna svetnica iz vrst KJN Vlasta Vežnaver nam je potrdila informacijo, da se ustanavlja nov svetniški klub stranke Koper je naš, do ustanovitve katerega naj bi prišlo na eni od naslednjih sej. Vežnaverjeva je potrdila, da bo med tistimi, ki bodo del tega kluba, najverjetneje tudi sama. "Nisem sicer še podpisala, ampak se nagibam k temu. Zaradi tega, ker smo za to, da je to konstruktivna občina, da se dela v dobrobit krajanov in da se sodeluje," je dejala. Na naše vprašanje, ali se ji ne zdi, da bo s tem izneverila glasove volilvcev, pa je odgovorila: "Ja in ne."

Od leve proti desni: Igor Hrvatin, Peter Bolčič, Barbara Strmole

Z vprašanjem, ali namerava izstopiti iz KJN in se pridružiti svetniškemu klubu, smo se obrnili tudi na nekdanjega Popovičevega podžupana Petra Bolčiča, ki nam je odgovoril: "Nekateri kandidatke in kandidati liste KJN, ki smo bili izvoljeni v občinski svet, si želimo konstruktivno sodelovati z na novo izvoljenim vodstvom, izključno v dobrobit koprske občine in njenega nadaljnjega razvoja na številnih področjih. S tem namenom razmišljamo o ustanovitvi neodvisne svetniške skupine. Več zaenkrat ne morem potrditi."

Hrvatin in Bolčič sta med vidnejšimi člani KJN.

Med tistimi, za katere se špekulira, da se bodo pridružili omenjenemu klubu, so tudi Igor Hrvatin, Barbara Strmole in Kristina Radovčič, zato smo kontaktirali vse tri. Hrvatin, v.d. direktorja ZD Koper, se je odzval na naš klic in dejal, da je na sestanku. Zato smo mu nato poslali pisno sporočilo, na odgovor pa še čakamo.

Strmoletova, v.d. direktorja Veterinarske ambulante Koper, nam je odgovorila, da ima "na mizi pacienta", zato na naša vprašanja ne more odgovarjati. Kristina Radovčič pa je povedala, da je trenutno na bolniškem dopustu in glede našega vprašanja ni imela nikakršnega komentarja.

Informacije, da iz KJN odhajajo Bolčič, Hrvatin in Strmole sploh niso presenetjive, saj so na glasovanju na ustanovni seji 21. decembra 2018 na Popovičevo veliko presenečenje svoj glas dali Bržanu.

Kristina Radovčič in Vlasta Vežnaver, zaenkrat še članici KJN

Mišič zanika informacije, da jih je vabil v svoje vrste

Primorske novice so poročale, da mestnemu svetniku Gašparju Gašparju Mišiču ni uspela namera, da bi se odhajajoči iz KJN pridružili njegovi listi Naš kraj. Vsaj enega od njih naj bi po informacijah časnika v svoje vrste vabila Olga Franca iz gibanja Skupaj.

Po današnji izredni seji koprskega mestnega sveta smo vprašali Mišiča, ali je katerega od članov, ki želijo izstopiti iz KJN, vabil v svoje vrste, kar je zanikal. "Jaz nobenega nisem vabil nikoli, so pa bili indici z njihove strani, da bi se eventuelno priključili drugi svetniški skupini. Osebno sem se vključil v svetniški klub LAB, prav tako Olga Franca, in trenutno je stanje tako, kakršno je. Osebno nisem vplival na nikogar in niti nisem imel razloga za vplivanje, ker nisem imel niti časa za se ukvarjati s tem."

Gašpar Gašpar Mišič

Po Mišičevem mnenju se v KJN "očitno nekaj dogaja"

Na vprašanje, ali ima informacijo, ali jih je v svoje vrste vabil kdo drug, je odgovoril, da "nihče ni nobenega vabil. Ljudje imajo svojo odločitev. Vsi, ki so se odločili za kakršen koli korak, niso bili vabljeni, ker vsi so polnoletni (in se odločajo sami). Tukaj ne gre iskati kdo koga vabi – mislim, da tukaj ne gre za vabilo – ampak za samo odločitev zaradi stanja v posamezni svetniški skupini. V konkretni skupini se očitno nekaj dogaja in se ljudje odločajo, da bi se ta skupina razdelila na dva dela."

Kot je dodal, mora vsak svetnik ali svetnica razčistiti, kakšni so njegovi interesi, "pred temi interesi pa morajo biti interesi za Koper, se pravi javni interesi. In če se kdorkoli kakorkoli počuti utesnjenega pri odločanju, je to njegova osebna odločitev. Zavedati se moramo, da smo vsi ujetniki svojih prepričanj, vendar če so ta zares lastna, je to že velik napredek, kajti premnogi so ujetniki prepričanj drugih. To se dogaja sedaj v svetniški skupini KJN, lahko bi se dogajalo v kateri koli svetniški skupini. A če je v neki svetniški skupini vse v najboljšem redu, potem se to ne dogaja."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jozio |  18 .01. 2019 ob  13: 09
11
Bolčič gre lahko šraufat. Sej je en kos avtomehanika.
Istriano |  18 .01. 2019 ob  11: 38
17
Voltabandiere so se mi vedno gnusile.
žveplo |  18 .01. 2019 ob  08: 51
17
eh... brez veze ... ena sama sluz
vseved |  18 .01. 2019 ob  07: 52
42
Vežnaver če enkrat več dokazuje kakšna sluzasta jegulja je .
KOPER |  17 .01. 2019 ob  20: 46
27
Ta dva sta res sramotna.Cela Slovenija se jima smeje.Eden je sicer že šel,tega drugega bi pa morali ruknit ven iz ZD.
Naj gre končno nekaj delat.
KP stara garda |  17 .01. 2019 ob  19: 20
28
Hrvatin in Bolcic ma ste bogi res....Hrvatin ti si uomo di merda....