PEDOFILI NA SLOVENSKEM FACEBOOKU? Ponujal 1300 evrov za fotografije deklice

Slovenija

Na spletu smo zasledili zgodbo gospe, ki ji je nekdo (na Facebooku se predstavlja z imenom Andrej) ponujal denar za fotografije deklice, ki jo je imela na profilni sliki na omenjenem socialnem omrežju. Napisal je, da ji ponuja 1300 evrov, saj mu je deklica lepa. Kot je razbrati iz objave uporabnice, je ta dejanje že prijavila.

"Lahko ti plačam 1300 evrov za slike od te punčke, ki jo imaš na Facebooku," se glasi prvo sporočilo. Na vprašanje, za kaj fotografije potrebuje, pa odgovor: "Samo zame. Ker je lepa."

"Prijavila ... Magari je bila morda samo šala ... Saj iz takih zadev se šaliti ne gre ... Sploh pa ne z mano," je ob objavi zgornje zgodbe nato zapisala uporabnica, ki je prejela nespodobno ponudbo. Zaenkrat polnega imena pošiljatelja sporočila ni želela razkriti, prav tako je prekrila njegovo fotografijo. Kot je pojasnila, je sicer pogovor z njim nadaljevala, a jo je nato blokiral.

Računalniki in internet ter različna družbena omrežja so danes del vsakdanjika. A nove tehnologije, ki so omogočile velike spremembe pri komuniciranju in življenju na sploh, so s seboj prinesle tudi nevarnosti. Na policiji uporabnike zato opozarjajo, da pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij dobro premislijo. 

Raje ne objavljajte in nikomur ne pošiljajte svojih (intimnih) fotografij ali posnetkov, previdni bodite tudi pri objavi fotografij svojih otrok, opozarjajo. Ko so enkrat objavljeni na svetovnem spletu, jih je namreč skoraj nemogoče izbrisati in so lahka tarča nepridipravov.

Kadar je žrtev mladoletna oseba, gre za kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, za katero je po Kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osem let. Prav tako v kombinaciji s kaznivim dejanjem izsiljevanja, za katero je zagrožena zaporna kazen do 5 let, v posebej skrajnih primerih pa do 8 let. Za kazniva dejanja na škodo mladoletnih oseb je predviden pregon po uradni dolžnosti.

V primerih, ko so žrtve polnoletne osebe, pa lahko poleg navedenega kaznivega dejanja izsiljevanja pride tudi do kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja, za katero je predvidena denarna ali zaporna kazen do enega leta. Odrasle žrtve morajo kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja naznaniti v roku treh mesecev in same podati predlog za pregon.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija